Patrick Mullie Verschenen op 14/11/2019

In het nieuws

Hoewel de meeste mensen hikken associëren met spijsverteringsproblemen of zure oprispingen, ontdekten onderzoekers nu dat het bij baby's een veel belangrijkere functie heeft.

Factcheck

Dit onderzoek toont bij 13 baby's aan dat bij het hikken een hogere hersenactiviteit ontstaat door het samentrekken van het middenrif. Het is echter onduidelijk wat dit in de praktijk betekent, zeker omdat de studie ingetrokken werd om onduidelijke redenen. Intrekken van een studie betekent dat er fouten in staan. 

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers uit Londen gingen na of het hikken bij baby's een invloed heeft op de hersenactiviteit. De hik wordt veroorzaakt door het plotse samentrekken van het middenrif, een spier. Wanneer spieren dit doen, sturen ze signalen naar de hersenen.

Om het verband te na te gaan tussen het hikken en de hersenactiviteit, plaatsten de wetenschappers gedurende 90 minuten elektrodes op de hersenen van 217 pasgeborenen. Hiermee maten ze de elektrische activiteit in de hersenen. Dertien baby's (6%) hadden de hik tijdens die metingen. De onderzoekers vonden dat het samentrekken van het middenrif de hersenactiviteit activeerde (1). De hersenen van een baby zouden het hikgeluid verbinden met het gevoel van hun middenrifsamentrekkingen en dat proces zou belangrijk zijn bij het maken van hersenverbindingen.

Bron

(1) Whitehead K, Jones L, Laudiano-Dray MP, et al. TEMPORARY REMOVAL: Event-related potentials following contraction of respiratory muscles in pre-term and full-term infants. Clin Neurophysiol. 2019 Oct 15;130(12):2216-2221.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie is wat we een dwarsdoorsnedestudie noemen, een soort waarnemend onderzoek dat verbanden kan vaststellen, maar geen oorzaak-gevolg verband kan aantonen. Dit Londens experiment is de eerste die een verband aantoont tussen de hik en hersenactiviteit, maar het is niet duidelijk wat deze resultaten eigenlijk betekenen.

Het middenrif is een spier en elke spier stuurt bij het samentrekken signalen naar de hersenen. Zo zijn er signalen tijdens een maaltijd, tijdens het bewegen, het braken en zelfs tijdens de stoelgang. Het is niet helemaal duidelijk waarom signalen van het middenrif anders of beter zouden zijn voor de hersenen.

Deze studie werd uitgevoerd op slechts 13 baby's die niet langdurig opgevolgd werden. Het is dus niet duidelijk of kinderen die veel hikken sneller ontwikkelen dan andere kinderen.

Studie ingetrokken

Het belangrijkste feit is echter dat de studie werd ingetrokken. Dit is een vrij zeldzame procedure en de onderzoekers zelf kunnen dit opstarten, of de uitgever van het tijdschrift waarin het onderzoek verschijnt. We weten nog niet waarom deze werd ingetrokken, een officiële mededeling laat op zich wachten. Er zijn verschillende redenen waarom een studie ingetrokken wordt: dit kan gaan van onopzettelijke fouten in bijvoorbeeld de gebruikte statistiek, tot vrijwillige fouten zoals plagiaat of vervalsingen.

Conclusie

Dit onderzoek toont bij 13 baby's aan dat bij het hikken een hogere hersenactiviteit ontstaat door het samentrekken van het middenrif. Het is echter onduidelijk wat dit in de praktijk betekent, zeker omdat de studie ingetrokken werd om onduidelijke redenen. Intrekken van een studie betekent dat er fouten in staan. 

Referenties

https://www.nhs.uk/news/pregnancy-and-child/do-hiccups-help-babies-learn-breathe/

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief