Cebam Verschenen op 08/06/2017

In het nieuws

Een nieuw onderzoek stelt dat het gezonder is om zuigelingen niet meer in de slaapkamer van hun ouders te laten slapen vanaf de leeftijd van 4 maanden.

Factcheck

Dit onderzoek kan niet aantonen dat het gezonder zou zijn je baby vanaf 4 maanden in een eigen kamer te laten slapen. Deze baby’s bleken gemiddeld wel iets langer te slapen en met iets minder nachtelijke onderbrekingen, maar de groep is te klein en er zijn te veel mogelijke verklaringen over slaapduur en –kwaliteit om hieruit algemene conclusies te kunnen trekken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers gebruikten gegevens verzameld via bevraging van 230 ouders over de slaapgewoonten van hun baby (1). Het ging telkens om een eerstgeborene met een gezond geboortegewicht. De kindjes werden opgevolgd door kraamverzorgsters die op 3-4 weken, 4, 6 en 9 maanden op bezoek kwamen. De bevraging focuste op slaapgewoonten op 4 en 9 maanden, en werd opnieuw gedaan zodra de kinderen 12 en 30 maanden waren. Er werd gepolst naar slaappatroon, locatie (in een eigen kamertje of in een bedje in de kamer van de ouder(s)), nachtvoedingen, gedrag en reacties van de ouders op dit nachtelijk gedrag. Van de 230 baby’s sliep 62% vanaf 4 maanden in een eigen kamer, 27% sliep in een eigen kamer vanaf 4 - 9 maanden en 11% sliep op 9 maanden nog steeds in de kamer van de ouder. De baby’s die vanaf 4 maanden in een eigen kamer sliepen, hadden iets langere slaapepisodes zonder onderbrekingen dan de baby’s die in de kamer van de ouders lagen (gemiddeld 469 minuten slaap tegenover gemiddeld 423 minuten slaap). In de eigen kamer sliepen de baby’s gemiddeld een kwartier langer per nacht. Op 12 en 30 maanden sliepen de baby’s die voor de leeftijd van 9 maanden in een eigen kamer sliepen, gemiddeld 45 minuten langer per nacht dan diegenen die op 9 maanden nog steeds in de kamer van de ouders sliepen. Ouders met een kind op de kamer, namen hun kind vier keer vaker in hun eigen bed wanneer het wakker werd. De onderzoekers besluiten dat je kamer delen met je baby (wel steeds in een eigen bedje) ertoe leidt dat je baby minder slaap en vaker wakker wordt ’s nachts.

Bron

(1)Paul IM, Hohman EE, Loken E, et al. Mother-Infant Room-Sharing and Sleep Outcomes in the INSIGHT Study. Pediatrics. Published online June 5 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De studie kan niet aantonen dat je baby vanaf 4 of 9 maanden in een bedje in je kamer laten slapen, de slaap verkort of verstoort. Er zijn verschillende bedenkingen te maken: misschien worden slechte slapertjes vaker in de kamer van de ouders gelegd, precies omdat ze slechter slapen. Mogelijk merken ouders met een kindje in de kamer sneller op wanneer hun baby wakker is ’s nachts: de studie is namelijk gebaseerd op bevraging van de ouders. Het inschatten van het aantal minuten slaap per nacht is evenmin evident, maar de conclusies zijn er wel op gebaseerd. In sommige gezinnen is er gewoon geen plaats voor een eigen babykamertje. Ouders die hun baby sneller in een eigen kamertje laten slapen, zijn vaker hoger opgeleid.

Om je baby goed te laten slapen, bestaan er andere, zinvollere tips, van Kind en Gezin.

Conclusie

Dit onderzoek kan niet aantonen dat het gezonder zou zijn je baby vanaf 4 maanden in een eigen kamer te laten slapen. Deze baby’s bleken gemiddeld wel iets langer te slapen en met iets minder nachtelijke onderbrekingen, maar de groep is te klein en er zijn te veel mogelijke verklaringen over slaapduur en –kwaliteit om hieruit algemene conclusies te kunnen trekken.

Referenties

Tips voor een goede slaap van baby (en dus ouder), vind je hier.

Lees ook de patiëntenrichtlijn slaapstoornissen bij kinderenslaapstoornissen bij kinderen.


Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief