Cebam Verschenen op 13/01/2017

In het nieuws

Eens je een paar glazen op hebt, is het moeilijk om te weerstaan aan die vettige kebabs en hamburgers uit snackbars waar je overdag nooit een voet zou binnenzetten. Daar hebben wetenschappers nu een verklaring voor gevonden.

Factcheck

Alcohol bevat veel calorieën en toch zijn mensen geneigd om meer te eten onder invloed. Onderzoek bij muizen toont dat alcohol het hongercentrum in de hersenen rechtstreeks stimuleert. Of dit ook bij mensen geldt, is daarom niet zeker.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Ondanks de vele calorieën die alcohol aanbrengt, eten de meeste mensen meer in plaats van minder wanneer ze alcohol consumeren. Alcohol lijkt niet te verzadigen, maar eerder de honger te stimuleren. Om deze contradictie te onderzoeken, zetten wetenschappers van de Universiteit van Londen een reeks dierexperimenten op (1). Ze gaven 10 proefmuizen injecties met ethanol, aan een hoeveelheid die voor mensen zou neerkomen op 18 glazen per dag, en dat herhaalden ze drie opeenvolgende dagen. De wetenschappers wogen hoeveel voedsel de muizen precies aten voor, tijdens en na de dagen met alcoholinjecties. Op de dagen dat de muisjes alcohol kregen aten ze 10 tot 25% meer in vergelijking met de ‘nuchtere’ dagen. Nadien werd de zone die de honger regelt in de hersenen van de muisjes verder onderzocht. Meer bepaald werd gekeken naar specifieke cellen (AGRP-cellen) in de hypothalamus. Op de dagen met alcohol werd meer elektrische activiteit waargenomen in het hongercentrum in de hersenen. Wanneer de onderzoekers de honger-regulerende AGRP-cellen blokkeerden, aten proefmuisjes niet méér wanneer ze onder invloed waren.

De onderzoekers besluiten dat alcohol de honger aanscherpt, omdat het een rechtstreekse invloed uitoefent op het hongercentrum in de hersenen. Mogelijk verklaart dit ook waarom mensen onder invloed meer eten.

Bron

(1) Cains S, Blomeley C, Kollo M, et al. Agrp neuron activity is required for alcohol-induced overeating. Nature Communications. Published online January 10 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dat bepaalde vaststellingen bij muizen worden gedaan, betekent nog niet dat ze ook voor mensen gelden. Toch is bekend dat mensen onder invloed van alcohol meer en vettiger gaan eten. Tot nog toe werd aangenomen dat dit te wijten is aan het ontremmende effect van alcohol: je zou je eetgedrag minder onder controle hebben na een paar glazen. Dit onderzoek brengt nu een mogelijke alternatieve verklaring. Misschien heeft alcohol (ook) een rechtstreeks stimulerend effect op het hongercentrum.

Wie wil vermageren, kan dus best minder of geen alcohol consumeren. Uit bevragingen van mensen die een maand lang geen alcohol drinken, blijkt inderdaad dat nagenoeg iedereen gewicht verliest. Een tip voor regelmatige drinkers die wat willen afvallen: neem deel aan Tournée Minérale (https://www.tourneeminerale.be/nl) in februari.

Conclusie

Alcohol bevat veel calorieën en toch zijn mensen geneigd om meer te eten onder invloed. Onderzoek bij muizen toont dat alcohol het hongercentrum in de hersenen rechtstreeks stimuleert. Of dit ook bij mensen geldt, is daarom niet zeker.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/01January/Pages/Study-reveals-how-alcohol-shifts-brain-into-starvation-mode.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief