In het nieuws
Onderzoeksjournalisten, ondersteund door het Belgisch Antikankerfonds, onthulden dat het bedrijf Immucura dure, onbewezen kankertherapieën aanbiedt. Dat meldde de krant De Tijd op 8 oktober 2024. Patiënten betalen tienduizenden euro’s voor een behandeling met dendritische celtherapie, een methode die nog wetenschappelijk bestudeerd wordt. Immucura’s oplichtingspraktijken hebben geleid tot een strafrechtelijk onderzoek door de Spaanse autoriteiten. Enkele jaren geleden liet zelfs Goedele Liekens zich hieraan vangen.
Conclusie
Het bedrijf Immucura verkoopt dure kankerbehandelingen waarvan de werking niet bewezen is. Hun methode, de dendritische celtherapie, leek ooit veelbelovend en wordt al vele jaren uitgebreid onderzocht, maar zonder bevredigend resultaat. Een internationale groep onderzoeksjournalisten heeft dit met de steun van het Belgisch Antikankerfonds uitgespit.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Ondersteund door het Belgische Antikankerfonds, voerde een groep van Europese journalisten van De Tijd, El País (Spanje), ZDF (Duitsland) en Der Standard (Oostenrijk) diepgravend onderzoek uit naar het bedrijf Immucura (1, 2, 3, 4).
- Onder leiding van Johannes Ernst Schumacher, een Duitser met ervaring in de financiële wereld, behandelt dit bedrijf kankerpatiënten met een onbewezen methode gebaseerd op dendritische celtherapie.
- Schumacher heeft zelf geen medische achtergrond en biedt via zijn team van verkopers de behandeling aan zonder duidelijkheid over de gevolgde procedures en zonder wetenschappelijk bewijs.
- Ze beloven kankerpatiënten onrealistische kansen op genezing om hen te overtuigen tot 80.000 euro te betalen.
- Dit gebeurt via online raadplegingen en behandelingen die plaatsvinden zonder de nodige vergunningen in verschillende landen, waaronder Spanje en Duitsland.
- Patiënten krijgen vage informatie over de werking van de therapie en beloofde resultaten kunnen niet worden bevestigd.
Experts die onderzoek doen naar de mogelijkheden van dendritische celtherapie, zoals prof. Vermaelen (UZ Gent) en prof. Neyns (UZ Brussel), veroordelen de praktijken van Immucura streng.
Bron
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
De berichten over Immucura onderstrepen de risico’s van niet bewezen en ongereguleerde medische handelingen. Het is belangrijk om het onderscheid te maken tussen kwalijke praktijken van een bedrijf als Immucura en degelijk wetenschappelijk onderzoek.
Immucura
Immucura doet zich voor als een baanbrekende kliniek die hoop biedt aan terminale kankerpatiënten. Er zijn echter veel zaken die erop wijzen dat het bedrijf onbetrouwbaar is:
- Onbewezen beweringen: Immucura stelt dat hun therapie 3 tot 5 keer effectiever is dan traditionele behandelingen, maar voor die bewering kan het bedrijf geen enkel bewijs voorleggen.
- Gebrek aan medische expertise: Immucura beweert ‘uitsluitend te werken met hooggekwalificeerde professionals’. Hun medewerkers blijken echter geen medische of wetenschappelijke achtergrond te hebben en komen uit de marketing- of verkoopsector.
- Geheimzinnige laboratoria: De labo’s die betrokken zouden zijn bij de productie van de celtherapie zijn niet geregistreerd en blijven anoniem.
- Schimmige financiële praktijken: Patiënten betalen enorme bedragen zonder enige garantie over de kwaliteit of veiligheid van de behandeling.
Dendritische celtherapie
Dendritische celtherapie is een therapie waarbij men
- bloed afneemt;
- die nadien bewerkt in het labo;
- en vervolgens weer inspuit bij de patiënt.
Dat bewerkte bloed zou het immuunsysteem activeren, en helpen om kankercellen te vernietigen (5).
Het is belangrijk om te vermelden dat dendritische celtherapie al sinds de jaren 90 onderzocht wordt, voorlopig zonder succes. Eén behandeling op basis van dendritische celtherapie (voor een vorm van prostaatkanker) werd ooit gelanceerd, maar in 2015 van de markt gehaald omdat het niet werkte.
Betrouwbare informatie over kanker
Voor patiënten is het van cruciaal belang om toegang te hebben tot betrouwbare en correcte informatie over kanker en allerhande therapieën.
Heb je vragen over een veelbelovende kankerbehandeling? Dan kan je je informeren bij:
- het Antikankerfonds: dit biedt ondersteuning via het Kompas voor kanker, waar je gratis terecht kan voor advies over kankerbehandelingen (6);
- de Stichting tegen Kanker: via de website of telefonisch via de Kankerfoon op 0800 15802;
- Kom op tegen Kanker: via de website of telefonisch op de Kankerlijn 0800 35445.
Conclusie
Het bedrijf Immucura verkoopt dure kankerbehandelingen waarvan de werking niet bewezen is. Hun methode, de dendritische celtherapie, leek ooit veelbelovend en wordt al vele jaren uitgebreid onderzocht, maar zonder bevredigend resultaat. Een internationale groep onderzoeksjournalisten heeft dit met de steun van het Belgisch Antikankerfonds uitgespit.
Referenties
- (2) Maerevoet E. Belgische en Europese kankerpatiënten betalen hoge bedragen voor niet-erkende behandelingen in het buitenland. VRT NWS. 8 oktober 2024.
- (3) Mediavilla D. Un empresario acusado de estafa vende terapias ilegales a personas con cáncer terminal. El País. 8 oktober 2024.
- (4) Baumann F, Hruschka L, Simantke E. Mit Zelltherapie Krebs heilen? Das fragwürdige Geschäft von Immucura. Der Standard. 8 oktober 2024.
- (5) Bol K.F. et al. Dendritic Cell–Based Immunotherapy: State of the Art and Beyond. Clinical Cancer Research. 15 april 2016.
- (6) Meheus L, Buyens G. Experimentele therapieën: 50 tinten grijs. Antikanker Fonds. 25 mei 2021.