Marleen Finoulst Verschenen op 04/03/2025

Door u gekozen

Omega 3-supplementen worden commercieel gepromoot ter preventie van een hele rits aan veelvoorkomende aandoeningen. Er zou zelfs een epidemie aan gezondheidsproblemen zijn door gebrek aan dit vetzuur. Verschillende van onze lezers hebben hier vragen bij.

Conclusie

Omega 3-vetzuren zijn essentieel voor onze gezondheid en heel wat ziektes worden in verband gebracht met een tekort eraan. Het klopt dat we vaak te weinig omega 3 binnenkrijgen. Maar je eet beter voldoende omega 3-rijke voeding dan dat je supplementen neemt: omega 3-supplementen hebben geen duidelijk aangetoond gezondheidsvoordeel.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

Omega 3 en omega 6 zijn allebei meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze verlagen de totale cholesterol en zijn gunstig voor hart- en bloedvaten.

Omega 3 en omega 6 worden niet door ons lichaam aangemaakt: we nemen ze op via onze voeding. Omega 3-vetzuren zitten vooral in vis, en daar eten we niet altijd voldoende van. Omega 3-tekort komt vaak voor. Omega 6 is daarentegen overvloedig aanwezig in voedingsmiddelen (bijvoorbeeld in margarine): tekorten aan omega 6 komen niet voor.

Een goede verhouding tussen omega 3 en omega 6 is interessant voor onze gezondheid: normaal krijgen we maximaal vijf keer zoveel omega 6 binnen als omega 3. Er is veel te doen rond die balans. Omega 3-supplementen worden aangeprezen om mogelijke tekorten aan te vullen en de balans in evenwicht te brengen (1).

Bron

(1) Lezersvragen aan Gezondheid en Wetenschap

Wat weten we momenteel?

Bronnen van omega 6 zijn zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie. Bronnen van omega 3 zijn vis en walnoten (2).

Veel studies vinden verbanden tussen te weinig omega 3 en een hele rits aandoeningen, waaronder kanker, alzheimerdementie, maculadegeneratie (een oogziekte), droge ogen en reumatoïde artritis (3). Omega 3-supplementen blijken die aandoeningen echter niet te voorkomen, laat staan te genezen.

Studies spreken elkaar tegen, maar een onafhankelijke overzichtsstudie ziet nul tot amper effect van omega 3-suppvlementen op het voorkomen van hart- en vaatziekten of op het overlijden eraan (4).

Hoe krijg je voldoende omega 3 binnen?

Het advies luidt dat je omega 3 best uit voeding haalt (5). Supplementen zijn altijd ondergeschikt aan gezonde voeding en kunnen soms ongewenste bijwerkingen hebben (slecht ruikende adem, misselijkheid, diarree, hoofdpijn …).

Mensen die antistollingsmiddelen (bloedverdunners) nemen, moeten extra opletten met omega 3-supplementen, want zij hebben meer kans op een bloeding (6).

Is er een omega 3-tekort bij je vastgesteld? Dan kan je dat op deze manier aanvullen:

  • Eet wekelijks vis (mag ook uit blik).
  • Gebruik olie met omega 3, zoals koolzaadolie of lijnzaadolie.
  • Check de margarineverpakking.
  • Eet dagelijks een handvol walnoten.
  • Kies voor eieren rijk aan omega 3.

Conclusie

Omega 3-vetzuren zijn essentieel voor onze gezondheid en heel wat ziektes worden in verband gebracht met een tekort eraan. Het klopt dat we vaak te weinig omega 3 binnenkrijgen. Maar je eet beter voldoende omega 3-rijke voeding dan dat je supplementen neemt: omega 3-supplementen hebben geen duidelijk aangetoond gezondheidsvoordeel.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief