In het nieuws
Deze week wordt met veel tromgeroffel een nieuw voedingssupplement op basis van de gepasteuriseerde bacterie Akkermansia muciniphila aangekondigd. Het supplement zou de gezondheid van mensen met een risico op hart- en vaatziekten, obesitas of diabetes type 2 ten goede komen. Het nieuwe middel, dat ook doet vermageren, wordt als wereldprimeur aangekondigd.
Factcheck
Uit een beperkte, maar goed uitgevoerde studie blijkt dat de darmbacterie Akkermansia muciniphila, vooral in gepasteuriseerde vorm, bescheiden gunstige effecten heeft op insuline, cholesterol en gewicht. De onderzoekers namen een patent op de gepasteuriseerde bacterie als voedingssupplement. De Europese Autoriteiten hebben dit supplement als veilig genoeg beoordeeld, en daarom wordt het nu op de markt gebracht. Maar een wondermiddel is deze zogenaamde wereldprimeur niet.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Het voedingssupplement werd ontwikkeld door A-Mansia, een bedrijf dat ontstaan is uit het onderzoekswerk van een Belgische en een Nederlandse professor: Patrice Cani en Willem de Vos. Beiden verrichten jarenlang onderzoek naar de bacterie Akkermansia, die ook in onze darmen leeft. Daarbij ontdekten ze dat de bacterie in gepasteuriseerde vorm nog beter beschermt tegen risicofactoren van hart- en vaatziekten en diabetes dan de gewone levende bacterie. Op die gepasteuriseerde vorm heeft het bedrijf A-Mansia, ondertussen omgedoopt tot The Akkermansia Company, een patent genomen. Dat kreeg zopas de goedkeuring om op de markt te worden gebracht.
In 2019 publiceerden de onderzoekers een studie die aantoont dat dit supplement risicofactoren voor hart- en vaatziekten beperkt (1):
- Veertig vrijwilligers met overgewicht en een aanzet tot diabetes type 2 namen deel aan een dubbelblind gecontroleerde studie.
- Ze werden in 2 groepen verdeeld: de ene groep kreeg Akkermansia-supplementen en de andere groep een nepmiddel (placebo).
- De deelnemers namen de supplementen gedurende 3 maanden in. In totaal vervolledigden 32 proefpersonen de studie.
- In vergelijking met een placebo verbeterden een aantal parameters in de groep die de Akkermansia-supplementen kreeg:
- De insulinegevoeligheid verbeterde.
- Het totale cholesterolgehalte zakte.
- Het lichaamsgewicht verminderde met 1 tot 2 kg na 3 maanden.
De deelnemers konden de supplementen goed verdragen.
De Europese autoriteiten (EFSA) zetten in februari 2022 het licht op groen om de gepasteuriseerde bacterie op de markt te brengen als voedingssupplement (2,3). Deze autoriteiten doen geen uitspraken over de werkzaamheid van supplementen, enkel over de veiligheid voor de gebruiker.
Bron
(1) Depommer C, Everard A, Druart A et al. Supplementation with Akkermansia muciniphila in overweight and obese human volunteers: a proof-of-concept exploratory study. NATURE MEDICINE 2019.
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Deze studie bij een beperkte groep mensen toont inderdaad een lichte verbetering van een aantal parameters aan, waaronder de suikerhuishouding, het totale cholesterolgehalte en het lichaamsgewicht. De studie is echter te beperkt om uit te maken of deze verbeteringen langer dan 3 maanden aanhouden, en of ze overeind blijven in onderzoek bij grote groepen mensen. Of de verbetering van deze parameters het risico op hart- en vaatziekten doet verminderen, is niet onderzocht. Je combineert de supplementen bij voorkeur met gezonde eet- en leefgewoonten.
A-Mansia was een start-up opgericht door een groep Belgische en Nederlandse wetenschappers die onderzoek doen naar de effecten van de darmbacterie Akkermansia. Het uiteindelijke doel van het bedrijf is Akkermansia-supplementen verkopen voor de gezondheid. Ondanks de goed uitgevoerde studie, blijft het vastgestelde effect van het supplement toch bescheiden. Omdat bedrijven altijd op zoek zijn naar potentiële investeerders, hebben ze er echter alle belang bij om de gunstige resultaten in de verf te zetten. Een wondermiddel is het supplement nochtans niet.
Conclusie
Uit een beperkte, maar goed uitgevoerde studie blijkt dat de darmbacterie Akkermansia muciniphila, vooral in gepasteuriseerde vorm, bescheiden gunstige effecten heeft op insuline, cholesterol en gewicht. De onderzoekers namen een patent op de gepasteuriseerde bacterie als voedingssupplement. De Europese Autoriteiten hebben dit supplement als veilig genoeg beoordeeld, en daarom wordt het nu op de markt gebracht. Maar een wondermiddel is deze zogenaamde wereldprimeur niet.