Nina Van Den Broecke Verschenen op 16/04/2021

In het nieuws

Dat de natuur een gunstig effect heeft op je gezondheid, werd al meermaals aangetoond. Maar welke rol spelen natuurgeluiden daarin? Amerikaanse wetenschappers gingen op zoek naar het antwoord.

Factcheck

Natuurgeluiden lijken een positief effect te hebben op je mentale en fysieke gezondheid. Hoe vaak en hoelang je ze moet horen om dat effect te bereiken, is niet duidelijk. In afwachting van harde bewijzen kan het natuurlijk geen kwaad om tijdens een wandeling te genieten van het getjilp van vogels of het geluid van een stromend beekje.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In tal van studies hebben onderzoekers reeds vastgesteld dat de natuur een positieve invloed heeft op je gezondheid (2, 3). Vaak gaat het over studies waarin wetenschappers het effect nagaan van in de natuur zijn of zicht hebben op de natuur. Specifiek onderzoek naar het effect van natuurgeluiden komt minder vaak voor.

Amerikaanse onderzoekers hebben de verschillende studies over natuurgeluiden op een rijtje gezet en grondig geanalyseerd. In totaal vonden ze 38 degelijke studies die het effect van natuurgeluiden op de gezondheid onderzochten. Ze namen de gegevens van 18 studies op in de meta-analyse. De meeste studies werden uitgevoerd in een laboratorium of een ziekenhuis, waarbij de deelnemers via een hoofdtelefoon natuurgeluiden te horen kregen. De meest onderzochte natuurgeluiden waren vogel- en watergeluiden.

Het effect op de gezondheid werd op verschillende manieren gemeten:

  • Er werd onder andere gekeken naar het effect op de hartslag, bloeddruk, pijngrens en het stresshormoon cortisol.
  • In andere studies werd gewerkt met vragenlijsten om de gemoedstoestand of het concentratievermogen na te gaan.

Op basis van hun analyses stellen de onderzoekers dat natuurgeluiden een positief effect hebben op de fysieke en mentale gezondheid. Vogelgeluiden verlaagden het meest de stress, terwijl het geluid van water vooral een gunstig effect had op de andere parameters (1).

Bron

(1) Buxton, R. T., Pearson, A. L., Allou, C., Fristrup, K., & Wittemyer, G. (2021). A synthesis of health benefits of natural sounds and their distribution in national parks. Proceedings of the National Academy of Sciences, 118(14).

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Onderzoek naar het effect van natuurgeluiden op onze gezondheid is zeer complex. Het is dan ook niet gemakkelijk om goede studies op te zetten en algemene uitspraken te doen. Met deze meta-analyse hebben onderzoekers een poging ondernomen om dit complexe verband in kaart te brengen:

  • De verschillende analyses wijzen telkens op een positieve invloed op de mentale en fysieke gezondheid, maar harde bewijzen ontbreken nog.
  • Het is ook niet duidelijk hoe vaak en hoelang je naar natuurgeluiden moet luisteren om een positief effect te ervaren.

Een mogelijke verklaring voor het positieve effect is dat natuurgeluiden een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven. Daardoor zou je beter kunnen ontspannen en herstellen van de dagelijkse stress.

Of het uitbundige getjilp van vogels om vijf uur ’s ochtends datzelfde heilzame effect heeft, is nog maar de vraag. Er is duidelijk meer onderzoek nodig om dit alles uit te klaren en verder te onderbouwen.

Conclusie

Natuurgeluiden lijken een positief effect te hebben op je mentale en fysieke gezondheid. Hoe vaak en hoelang je ze moet horen om dat effect te bereiken, is niet duidelijk. In afwachting van harde bewijzen kan het natuurlijk geen kwaad om tijdens een wandeling te genieten van het getjilp van vogels of het geluid van een stromend beekje.

Referenties
  • (2) De Schrijver, A., De Wilde, J., Hoeyberghs, L. et al. Impact van de natuur op de kwaliteit van zorg. HuisartsNu, september – oktober 2020, p. 243 – 246. www.domusmedica.be
  • (3) ten Brink P., Mutafoglu K., Schweitzer J-P. et al. (2016) The Health and Social Benefits of Nature and Biodiversity Protection. A report for the European Commission(ENV.B.3/ETU/2014/0039), Institute for European Environmental Policy, London/Brussels..
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief