Patrick Mullie Verschenen op 16/10/2020

Bewering

Baby’s die met een keizersnede ter wereld komen, krijgen mogelijk niet genoeg bacteriën van hun moeder mee om snel een gezonde darmflora op te bouwen. Een minuscule hoeveelheid stoelgang van de moeder bij de babymelk zou wonderen kunnen verrichten. Klopt dat?

Factcheck

Onderzoekers gingen na of stoelgang van de moeder kan gebruikt worden om de darmbacteriën van baby’s geboren via keizersnede gunstig te beïnvloeden. Met een hoeveelheid van 3 mg waren de darmbacteriën van de baby’s vergelijkbaar met die van vaginaal geboren baby’s. Het onderzoek bewijst echter niet dat die darmbacteriën afkomstig waren van de stoelgang van de moeder, noch of de baby’s baat hadden bij deze aanpak.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers gingen na of stoelgang van de moeder kan gebruikt worden om de darmbacteriën van baby’s gunstig te beïnvloeden (1). Vaginaal geboren baby’s komen tijdens de geboorte in contact met gezonde vaginale bacteriën, wat de groei van de darmbacteriën van de baby gunstig beïnvloedt. Bij een keizersnede wordt de overdracht van darmbacteriën van de moeder naar de baby verstoord, wat de evolutie van de darmbacteriën bij de baby negatief kan beïnvloeden.

Volgens de onderzoekers stimuleert een snel herstel van de darmbacteriën de lichaamsimmuniteit van de baby. Ze namen 3 weken voor de bevalling een staal stoelgang van de moeder, dat na de bevalling in verdunde hoeveelheden van ongeveer 3 mg werd toegediend aan de baby. Dergelijke hoeveelheid stoelgang bevat 1 tot 3 miljoen bacteriën. Gedurende de 3 maanden opvolging waren er bij de 7 baby’s geen nevenwerkingen, en de darmbacteriën van de baby’s waren vergelijkbaar met die van baby’s geboren via een vaginale geboorte.

De onderzoekers besluiten dat stoelgang van de moeder kan gebruikt worden om de darmbacteriën van baby’s geboren met een keizersnede te herstellen, en vergelijkbaar te maken met de darmbacteriën van vaginaal geboren baby’s. De massale aanwezigheid van goede bacteriën zou de groei van slechte bacteriën afremmen.

Bron

(1) Korpela K, Helve O, Kolho KL, et al. Maternal Fecal Microbiota Transplantation in Cesarean-Born Infants Rapidly Restores Normal Gut Microbial Development: A Proof-of-Concept Study. Cell. 2020 Sep 18:S0092-8674(20)31089-8.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Vooraleer te overwegen om stoelgang toe te dienen aan baby’s, is het belangrijk om te weten dat 10 van de 17 geselecteerde moeders niet mochten meedoen aan de studie. Er waren namelijk ziektekiemen, zoals het hepatitis- en herpesvirus, aanwezig in de stoelgang.

Deze studie is eigenlijk eigenaardig, want de essentiële vraag wordt nergens beantwoord: waarom zouden we stoelgang van de moeder toedienen na een keizersnede? De auteurs vermoeden dat het de lichaamsimmuniteit kan stimuleren, maar bewijzen het niet.

Er is ook geen controlegroep aanwezig: hoe zouden de darmbacteriën van baby's evolueren zonder stoelgang van de moeder? En zijn die baby's dan minder gezond? Er is ook geen zekerheid dat de darmbacteriën van de baby’s afkomstig zijn van de stoelgang van de moeder. De baby’s kregen gedurende minstens 2 maanden borstvoeding. Misschien kregen ze de darmbacteriën via andere wegen?

Er zijn veel vraagtekens bij deze studie, net als ethische problemen: het is bedenkelijk om baby’s stoelgang toe te dienen zonder duidelijk te weten wat het voordeel voor hen kan zijn. Onderzoek in het verleden toonde reeds aan dat stoelgangtransplantatie als experimenteel moet beschouwd worden, en dat de risico’s op besmetting met andere bacteriën en virussen onvoldoende bekend zijn.

Conclusie

Onderzoekers gingen na of stoelgang van de moeder kan gebruikt worden om de darmbacteriën van baby’s geboren via keizersnede gunstig te beïnvloeden. Met een hoeveelheid van 3 mg waren de darmbacteriën van de baby’s vergelijkbaar met die van vaginaal geboren baby’s. Het onderzoek bewijst echter niet dat die darmbacteriën afkomstig waren van de stoelgang van de moeder, noch of de baby’s baat hadden bij deze aanpak.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief