Marleen Finoulst Verschenen op 10/04/2014

In het nieuws

Ontstekingsremmers die frequent als pijnstiller gebruikt worden, zouden het risico op voorkamerfibrillatie verhogen, een hartritmestoornis die kan leiden tot beroerte. Dat blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek.

Factcheck

Deze studie toont onvoldoende aan dat het slikken van ontstekingsremmers het risico op voorkamerfibrillatie, een ernstige hartritmestoornis, verhoogt. Verder onderzoek is nodig.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit te Rotterdam wilden het risico op voorkamerfibrillatie berekenen bij gebruikers van niet-steroïdale ontstekingsremmers (1). Van deze zeer veel gebruikte pijnstillers wordt al langer beweerd dat ze niet zo goed zijn voor het hart. Meer dan 8000 Nederlanders zonder hartritmestoornissen en met een gemiddelde leeftijd van 68,5 jaar werden gemiddeld 12,9 jaar lang opgevolgd. De onderzoekers hielden bij hoeveel voorschriften voor ontstekingsremmers deze mensen gekregen hadden en wie van hen voorkamerfibrillatie ontwikkelde tijdens de opvolgperiode. Ze hielden ook rekening met andere risicofactoren voor hartziekte, zoals overgewicht, cholesterol, bloeddruk, roken en diabetes. Uit hun studie blijkt dat bij mensen die tot een maand voor het ontwikkelen van voorkamerfibrillatie gedurende 15 tot 30 dagen lang ontstekingsremmers hadden geslikt, het risico met 76 procent verhoogd was. Wie kort voor het opduiken van de hartritmestoornis (minder dan 30 dagen ervoor) deze pijnstillers hadden ingenomen, liep zelfs een 84 procent toegenomen risico.

Bron

(1) Krijthe BP, Heeringa J, Hofman A, et al. Non-steroidal anti-inflammatory drugs and the risk of atrial fibrillation: a population-based follow-up study. BMJ Open. Published online April 8 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Dat ontstekingsremmers het risico op hartkwalen verhogen, is al langer gekend. Deze studie doet vermoeden dat er een verband bestaat tussen dit soort pijnstillers en voorkamerfibrillatie, wat op zich een risicofactor is voor beroerte, toch bij mensen ouder dan 60 jaar. De studie heeft echter enkele beperkingen. Zo baseerden de onderzoekers zich op voorschriften voor ontstekingsremmers die de proefpersonen geacht werden om in te nemen gedurende een bepaalde periode, maar niet op het reële gebruik ervan. Het is algemeen geweten dat de therapietrouw voor pijnstillers niet erg groot is: wanneer de pijn draaglijk is, wordt vaak vroegtijdig met de behandeling gestopt. Een andere bedenking is dat de onderzoekers geen verhoogd risico op de hartritmestoornis vonden voor mensen die korter dan 15 dagen en langer dan 30 dagen ontstekingsremmers innamen. Ze stelden dit enkel vast voor een inname tussen 15 en 30 dagen. Je zou verwachten dat diegenen die deze pillen langer dan 30 dagen slikken, zeker een verhoogd risico hebben. Echter, de aantallen waarop men zich moest baseren, zijn erg klein: 17 mensen slikten tussen 15 en 30 dagen pijnstillers en 47 langer dan 30 dagen. Het risico op fouten wordt dan groter. Ook is niet weergegeven waarom deze mensen ontstekingsremmers slikten: het kan gaan om condities die zelf het risico op hartritmestoornissen verhogen, zoals recente chirurgie of reumatoïde arthritis.

Conclusie

Deze studie toont onvoldoende aan dat het slikken van ontstekingsremmers het risico op voorkamerfibrillatie, een ernstige hartritmestoornis, verhoogt. Verder onderzoek is nodig.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/04April/Pages/Painkiller-use-linked-to-irregular-heartbeat.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief