In het nieuws
Een bedrijf gebruikt zijn tien jaar oude technologie in de strijd tegen het coronavirus. Een laagje bosbacteriën zou verhinderen dat het virus zich kan hechten aan oppervlakken.
Factcheck
Een bedrijf beweert klaslokalen coronavirusvrij te maken en houden door er bosbacteriën te vernevelen. Er is geen enkel bewijs dat het middel werkzaam is tegen coronavirussen. De klassieke maatregelen, namelijk handen wassen en afstand houden, hebben bewezen efficiënt te zijn en zijn goedkoper.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Meer dan tien jaar geleden begonnen een ondernemer en een microbioloog de zoektocht naar een natuurlijke manier om fijn stof, schimmels en allergenen tegen te gaan (1). Het doel was het gebruik van traditionele middelen vol chemicaliën te vervangen door een vernevelaar van goede bosbacteriën, die de slechte bacteriën bestrijden.
Toevallig ontdekten ze dat de vernevelaar ook werkt tegen koortsblaasjes. De bacteriën zouden de verantwoordelijke virussen afbreken. De bacteriën maken stoffen aan die de kern van virussen, waaronder het coronavirus, aantasten en zorgen voor een uitdrogingseffect. Daardoor worden ze vernietigd.
Volgens de eigenaars van de firma kan het coronavirus tot negen dagen buiten een gastheer overleven en blijft de ruimte na een behandeling met de vernevelaar met bosbacteriën tot vier weken vrij van coronavirussen.
Bron
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
De bewering dat het coronavirus tot negen dagen kan overleven buiten een gastheer klopt niet met recent wetenschappelijk onderzoek. Het coronavirus kan maximaal drie dagen buiten het lichaam overleven op plastic (2).
Dat een nevel van bosbacteriën actief zou zijn tegen de virussen die koortsblaasjes veroorzaken, bewijst niet dat het ook kan werken tegen het coronavirus. Dit is een interessante hypothese, maar moet wetenschappelijk getest worden, zeker voor je met dergelijke beweringen producten wil op de markt brengen.
Dit geldt eveneens voor de bewering dat na een behandeling met bosbacteriën, de omgeving vier weken coronavirusvrij blijft. Dergelijke beweringen kunnen gevaarlijk zijn, omdat ze bij mensen een vals gevoel van veiligheid opwekken. Dan gaan ze de basisvoorschriften voor hygiëne, handen wassen, niet meer opvolgen.
Het bedrijf wilt schoollokalen behandelen met hun vernevelaar. Dat is vrij nutteloos want deze plaatsen zijn al weken leeg en dus virusvrij.
Het coronavirus verspreidt zich vooral door te niezen, te hoesten en door besmette plaatsen aan te raken met je handen. Het is bewezen dat je omgeving degelijk ontsmetten, je handen wassen en niezen in je elleboog of in papieren zakdoekjes efficiënt zijn. Voor commerciële bosbacteriën is dit nog niet bewezen.
Conclusie
Een bedrijf beweert klaslokalen coronavirusvrij te maken en houden door er bosbacteriën te vernevelen. Er is geen enkel bewijs dat het middel werkzaam is tegen coronavirussen. De klassieke maatregelen, namelijk handen wassen en afstand houden, hebben bewezen efficiënt te zijn en zijn goedkoper.