Cebam Verschenen op 09/01/2015

In het nieuws

Elke dag voor 1000 kcal extra aan junkfood eten en toch niet ongezonder worden? Een Amerikaanse studie bewees dat het kan: een kwart van hun obese proefpersonen bleek 'immuun'.

Factcheck

Deze studie bewijst niet dat sommige mensen met overgewicht immuun zouden zijn voor de schadelijke effecten van fastfood.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De wetenschappers moedigden 20 obese proefpersonen aan om gedurende enkele maanden 1000 kcal meer te eten in de vorm van fastfood (1). Het doel was om de mensen zes procent in lichaamsgewicht te laten bijkomen.

Resultaat van de studie? Zij die voor de aanvang van de test geen gezondheidsproblemen vertoonden die vaak worden geassocieerd met obesitas, zoals een hoge cholesterol, hoge bloeddruk of een teveel aan vet bij de lever (in dit geval: ongeveer een kwart van de obese proefpersonen), vertoonden die problemen evenmin toen ze gemiddeld zeven kilogram bijkwamen. De overige 75 procent van de proefpersonen ondervonden het effect van de extra dosis fastfood wel: wie al gezondheidsproblemen door obesitas vertoonde, zag die verergeren.

Het resultaat van de studie kan dokters helpen bij het begeleiden van mensen met obesitas. 'Waarom sommige mensen wél vatbaar zijn voor die complicaties en andere niet, moet nog verder onderzocht worden', klinkt het bij de onderzoekers. Die benadrukten bovendien dat alle proefpersonen na de test begeleiding kregen van diëtisten om het gewicht dat ze waren bijgekomen weer af te vallen.

Bron

1. Fabbrini E et al. Metabolically normal obese people are protected from adverse effects following weight gain. J Clin Invest. 2015 Jan 2. pii: 78425. doi: 10.1172/JCI78425.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Dit nieuws is gebaseerd op een studie naar het effect van zwaarder worden bij mensen met overgewicht. De veronderstelling was dat sommige mensen met overgewicht geen problemen hebben met hun stofwisseling, terwijl anderen dit wel hebben. De vorsers wilden nagaan of mensen die geen problemen hebben met hun stofwisseling deze wel krijgen als ze nog zwaarder worden.

De deelnemers werden in twee groepen ingedeeld op basis van het vetpercentage in hun lever. Dit vetpercentage zegt iets over de gezondheid van de stofwisseling. Mensen met een vetpercentage van minder dan 5,6 hadden een normale stofwisseling. Diegenen met ten minste 10 procent vet hadden een afwijkende stofwisseling en vormden de andere groep.

Alle deelnemers moesten vervolgens aan gewicht bijkomen. Om zwaarder te worden mochten de deelnemers extra menu's kiezen van een aantal bekende fastfood restaurants. In ongeveer 7 tot 8 weken waren de deelnemers 6% zwaarder geworden. Diegenen die teveel of juist te weinig bijkwamen, werden uitgesloten van het verdere onderzoek. Nadat de deelnemers 2 weken stabiel waren in hun gewicht, werden de bloedtesten herhaald.

Het grootste probleem van deze studie is onduidelijkheid of de groepen wel goed vergelijkbaar waren. De criteria voor deelname zijn niet beschreven. We weten alleen dat BMI en vetmassa overeenkwam. Door het gebrek aan informatie weten we niet of de deelnemers geen andere verschillen hadden die de resultaten kunnen verklaren.

De studie is bovendien klein. 36 mensen deden mee, en hiervan werden er slechts 20 meegenomen in de berekeningen: 12 in de ene groep en 8 in de andere. In zulke kleine studies is er een grotere kans dat de resultaten die gevonden zijn berusten op toeval.

De resultaten zijn ook minder rechtlijnig dan het nieuwsbericht doet uitschijnen. Het zwaarder worden verslechterde weliswaar sommige bloedwaarden in de groep met de afwijkende stofwisseling, terwijl dit niet het geval was in de groep met de normale stofwisseling. Maar, andere bloedwaarden bleven gelijk in beide groepen en weer andere verhoogden in beide groepen. Dat bepaalde bloedwaarden verschillend zijn betekent niet altijd dat dit verschil groot genoeg is om belangrijk te zijn voor de gezondheid van een deelnemer. Hierover wordt niet gesproken.

Tot slot is het effect van het zwaarder worden op de gezondheid, eventuele klachten of andere ziekten of kwalen niet nagegaan. Daarom kan men niet stellen dat mensen niet ongezonder worden na het eten van deze hoeveelheden junkfood.

Conclusie

Deze studie bewijst niet dat sommige mensen met overgewicht immuun zouden zijn voor de schadelijke effecten van fastfood.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief