In het nieuws
Als je als kind te veel vet en suiker eet, kunnen je darmbacteriën levenslang veranderen, ook als je op latere leeftijd gezonder leert eten. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek bij muizen. Klopt dat?
Factcheck
In een Amerikaanse studie hadden muizen die een minder gezonde westerse voeding kregen voorgeschoteld, gewijzigde darmbacteriën in vergelijking met muizen die een gezonder dieet volgden. Wat dat betekent voor mensen en hun gezondheid, konden de onderzoekers niet aantonen.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Amerikaanse onderzoekers gingen na in welke mate een ongezonde voeding rijk aan vet en suiker de darmflora kan beïnvloeden (1). Met darmflora wordt het geheel aan bacteriën benoemd die in je dikke darm leven. Gezonde darmbacteriën zouden allerlei gezondheidsvoordelen bieden.
De wetenschappers schotelden een groep jonge muizen een ongezond dieet voor rijk aan vet en suiker gedurende 6 weken, en nadien een standaardvoeding. Een tweede groep muizen kreeg een gezonder dieet. De onderzoekers bestudeerden de stoelgang van de muizen, en stelden vast dat de ongezonde voeding de darmbacteriën van de muizen negatief beïnvloedde tot 8 weken nadat het dieet gestopt werd. Ze stellen dat 8 weken bij muizen overeenkomen met 6 menselijke jaren.
De onderzoekers besluiten daarom dat de voeding tijdens de eerste levensjaren de kwaliteit en de kwantiteit van darmbacteriën negatief kan beïnvloeden tijdens de volwassen jaren.
Bron
(1) McNamara MP, Singleton JM, Cadney MD, et al. Early-life effects of juvenile Western diet and exercise on adult gut microbiome composition in mice. J Exp Biol. 2021 Jan 11:jeb.239699.
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Wetenschappelijk onderzoek bij dieren is interessant om bepaalde onderzoeksvragen te testen, en die nadien op mensen toe te passen. De verslaggeving rond deze studie slaat echter een stap over: als iets blijkt bij muizen, geldt dat ook kinderen. Met dergelijke redenering zijn muizenvallen ook dodelijk voor kinderen.
Deze op het eerste zicht eenvoudige redenering loopt mank: zowel de eet- en leefgewoonten als het metabolisme van muizen wijken totaal af van dat van kinderen. Daarom zijn zulke conclusies zeer voorbarig.
Deze studie toont niet aan dat kinderen die ongezond eten andere darmbacteriën hebben, en dat die bacteriën levenslang aanwezig blijven. De studie toont zelfs niet aan dat darmflora belangrijk is voor de gezondheid.
Wat deze studie wel aantoont, is dat het hedendaags onderzoek alle middelen gebruikt om in de pers te komen. Een artikel over muizen die ongezond eten lokt minder lezers dan eentje over kinderen die levenslang gebukt gaan onder verkeerde darmbacteriën. Sensatie verkoopt altijd beter. Onderzoekers zoeken perscontacten op, vooral omdat dat belangrijk is voor de naambekendheid van de universiteit en om sponsors aan te trekken.
Conclusie
In een Amerikaanse studie hadden muizen die een minder gezonde westerse voeding kregen voorgeschoteld, gewijzigde darmbacteriën in vergelijking met muizen die een gezonder dieet volgden. Wat dat betekent voor mensen en hun gezondheid, konden de onderzoekers niet aantonen.