In het nieuws
Nadat er berichten kwamen over een hond in Hongkong die besmet was met het Covid-19-virus, vragen sommige eigenaars van huisdieren zich af of hun geliefde viervoeter hen ziek kan maken.
Factcheck
De kans dat je een coronabesmetting oploopt door contact met een besmet huisdier is zo goed als onbestaande. Omgekeerd kunnen baasjes die zelf besmet zijn het virus wel overdragen op hun huisdier, maar daar wordt het niet ziek van. Baasjes die zelf besmet kunnen zijn, laten zich beter niet likken door hun huisdier en delen best geen voedsel. Was geregeld je handen.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Huisdieren zijn een houvast in deze tijden van social distancing. Op 28 februari haalde een hond het wereldnieuws: in Hongkong hadden de autoriteiten bij het dier een lichte besmetting met het nieuwe coronavirus (Covid-19) vastgesteld. Dit bevestigden onderzoekers met twee opeenvolgende testen.
De hond was zelf niet ziek, maar testte eind februari zwak positief voor het coronavirus. Bij de eigenaar van de hond was dit al vastgesteld. Ze plaatsten de hond in quarantaine.
Academische experts van volksgezondheid en dierengeneeskunde van Hongkong en van de Wereldorganisatie voor Dierengezondheid kwamen tot de conclusie dat het baasje de hond moet hebben besmet (1).
Nog een tweede hond in Hongkong, ook met een eigenaar die besmet was, testte positief. Meteen rees de vraag: kan de besmetting ook in de omgekeerde richting gebeuren?
Hongkong raadt nu aan om alle zoogdieren van besmette mensen ten minste veertien dagen in quarantaine te plaatsen en om ze regelmatig te controleren op het coronavirus.
In de loop van de pandemie doken sporadisch verhalen op over besmette huisdieren. Gewoonlijk waren de dieren besmet door hun besmette baasjes en niet omgekeerd.
Bron
(1) https://www.info.gov.hk/gia/general/202003/04/P2020030400658.htm
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Er is een groot verschil tussen besmet zijn en besmettelijk zijn. In Hongkong gaat het waarschijnlijk om een overdracht van een besmette persoon naar het huisdier, zoals een persoon met het coronavirus bestek of deurklinken kan besmetten.
Uit voorzorg beveelt de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) aan dat mensen met het coronavirus het contact met hun huisdieren moeten beperken en dat ze hun handen moeten wassen voor en na het aaien.
Huisdieren kunnen niet ziek worden door het coronavirus en moeten dus niet getest worden. Volgens de Wereldorganisatie voor Dierengezondheid is er op dit moment geen bewijs dat honden of katten het virus ook verspreiden (2).
Het is dus niet nodig om te panikeren. De Wereldorganisatie voor Dierengezondheid vraagt baasjes wel om voorzichtig te zijn: was je handen geregeld met water en zeep, zoen je huisdier niet, laat het je niet likken en deel er geen voedsel mee. Knuffelen mag, zolang je zelf niet ziek bent. Dan blijf je best weg van huisdieren als dat kan.
Bijna twee jaar na de start van de coronapandemie biljkt de rol van huisdieren in de overdracht van het virus zeer beperkt. Het volstaat om de hygiëneregels in acht te nemen (4).
Conclusie
De kans dat je een coronabesmetting oploopt door contact met een besmet huisdier is zo goed als onbestaande. Omgekeerd kunnen baasjes die zelf besmet zijn het virus wel overdragen op hun huisdier, maar daar wordt het niet ziek van. Baasjes die zelf besmet kunnen zijn, laten zich beter niet likken door hun huisdier en delen best geen voedsel. Was geregeld je handen.
Referenties
- (2) https://www.oie.int/en/scientific-expertise/specific-info
- rmation-and-recommendations/questions-and-a...
- (3) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html
(4)https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/questions-answers/questions-answers-various