In het nieuws
Om kinderen vanaf 3 jaar hun angsten te boven te laten komen, volstaat het om de spray 'aromaKids' voor het slapengaan op hun hoofdkussen te verstuiven. Vervolgens wacht u 3 minuten voor u het kind in bed legt, en zijn problemen zoals bedplassen hiermee opgelost.
Factcheck
De krant vroeg zich af of aromatherapie wetenschap of kwakzalverij is. Kwakzalverij dus.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
De boodschap komt van een Belgisch bedrijf dat de spray in de handel bracht (1). In een interview met de oprichter ervan klinkt het dat de werking van de spray wetenschappelijk onderbouwd is. De etherische olie van den, sinaasappelschil, citroenschil en zwarte peper ontspant de spieren, wat de druk op de blaas wegneemt. En, voegt hij er volgens de krant aan toe, “we hoorden al klanten van wie het kind dankzij de spray niet meer in bed plast”.
Bron
(1) http://www.press.claudialomma.com/Fear%20Hunters/PB%20-%20Fear%20Hunters%20-%20NL.pdf
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Het verhaal klinkt biologisch ongeloofwaardig. Maar omdat dit op zich geen voldoende reden is om de wetenschappelijke basis ervan te verwerpen, gaan we op zoek naar studies die aantonen dat aromatherapie een gunstig effect heeft op bedplassen.
In Medline, de Amerikaanse databank voor wetenschappelijke studies, bestaan de zoektermen ‘aromatherapy’ en ‘nocturnal enuresis’ (bedwateren). ‘Aromatherapy’ wordt er gedefinieerd als het gebruik van geurstoffen die voorheen vooral in Afrika, Azië en India gebruikt werden. Tegenwoordig gebruikt men ze vooral in de alternatieve geneeskunde. Als we in Medline zoeken naar studies over aromatherapie bij bedwateren, vinden we er geen enkele. In Embase, het Europese broertje van de Amerikaanse databank, vangen we eveneens bot.
We kunnen dus stellen dat er geen ernstig wetenschappelijk bewijs is voor de stelling dat aromatherapie doeltreffend zou zijn tegen bedwateren. Diegene die zei dat “we al klanten hoorden van wie het kind dankzij de spray niet meer in bed plast”, moet een nuance aanbrengen in deze uitspraak. Correcter is: “We hoorden al klanten van wie het kind na gebruik van de spray niet meer in bed plast”. Hiermee wordt de spray niet als de oorzaak beschouwd van het gunstig effect op het bedplassen.
Conclusie
De krant vroeg zich af of aromatherapie wetenschap of kwakzalverij is. Kwakzalverij dus.