Patrick Mullie Verschenen op 06/12/2019

In het nieuws

Mama’s in spe kunnen het verkoudheidsvirus overdragen naar hun ongeboren kind via de placenta. Dat blijkt uit een Amerikaanse nieuwe studie.

Factcheck

Onderzoekers stellen vast dat verkoudheidsvirussen zich kunnen vermenigvuldigen in bepaalde cellen afkomstig van een placenta, wanneer ze die isoleren in een laboratoriumschaaltje. Daaruit kan je niet concluderen dat verkoudheidsvirussen tot bij de foetus geraken, laat staan dat een foetus een verkoudheid kan oplopen, wanneer de moeder verkouden is.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers gingen na of verkoudheidsvirussen door een menselijke placenta kunnen raken (1). Indien dit het geval is, kunnen de virussen van een zwangere vrouw de foetus besmetten en zelfs voor de geboorte al een longontsteking veroorzaken. Om dit te na te gaan, lichtten de onderzoekers verschillende placenta's nauwkeurig door.

Tijdens de zwangerschap werkt de placenta als een soort filter om alle noodzakelijke voedingsstoffen van de moeder naar de foetus te brengen. Mogelijke ziekteverwekkers houdt ze tegen.

De onderzoekers namen drie soorten cellen uit de placenta's en stelden ze bloot aan verkoudheidsvirussen. Twee van de drie soorten waren niet sterk genoeg om de virussen tegen te houden.

Een specifiek type liet zelfs toe dat de virussen zich konden vermenigvuldigen in het celmembraan. Dit type cellen verplaatst zich binnenin de placenta. Daardoor vermoeden onderzoekers dat ze de foetus kunnen bereiken en besmetten.

De onderzoekers besluiten dat verkoudheidsvirussen het longweefsel van de foetus zouden kunnen aantasten. Daardoor zou het kind op latere leeftijd vatbaarder kunnen zijn voor astma.

Bron

1. Bokun V, Moore JJ, Moore R, et al. Respiratory syncytial virus exhibits differential tropism for distinct human placental cell types with Hofbauer cells acting as a permissive reservoir for infection. PLoS One. 2019 Dec 2;14(12):e0225767.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De interpretatie van deze studie kunnen we in twee delen: een hypothese die de wetenschappers onderzochten en eentje die ze niet onderzochten.

Onderzocht

De onderzoekers tonen aan dat verkoudheidsvirussen zich in bepaalde cellen uit de placenta kunnen vermenigvuldigen. Althans, als je deze cellen isoleert in een laboratoriumschaaltje en niet in de buik van de moeder. Vermits de virussen in bepaalde placentacellen gedijen, wekt dit de indruk dat de bescherming van de placenta in de baarmoeder misschien niet optimaal is.

Niet onderzocht

De tweede hypothese, namelijk dat verkoudheidsvirussen doorheen de placenta de foetus kunnen bereiken, werd helemaal niet onderzocht. Dus ook niet of er een mogelijk verband zou zijn met het ontwikkelen van astma op latere leeftijd. Daarvoor bestaat geen enkele aanwijzing.

Conclusie

Onderzoekers stellen vast dat verkoudheidsvirussen zich kunnen vermenigvuldigen in bepaalde cellen afkomstig van een placenta, wanneer ze die isoleren in een laboratoriumschaaltje. Daaruit kan je niet concluderen dat verkoudheidsvirussen tot bij de foetus geraken, laat staan dat een foetus een verkoudheid kan oplopen, wanneer de moeder verkouden is.

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief