Patrick Mullie Verschenen op 09/05/2022

In het nieuws

Bier en sterkedrank drinken wordt in verband gebracht met meer buikvet. Dat is een schadelijk type vet dat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Maar, zo blijkt uit een nieuwe studie, dat verband is er niet met wijn drinken. Klopt dat?

Factcheck

Amerikaanse onderzoekers gingen na of het type alcohol dat mensen drinken een invloed heeft op hun lichaamssamenstelling. Ze stelden vast dat bier slechter was voor het buikvet, rode wijn beter voor de cholesterol en witte wijn voor de beenderen. De verklaring voor die resultaten ligt echter in het gedrag van de drinker, en niet in het type alcohol. Het is al lang bekend dat bierdrinkers een andere levensstijl hebben dan wijndrinkers. Deze studie toont dus helemaal niet aan dat wijn gezonder is dan bier. Het hangt ervan af hoeveel je drinkt en wat je andere eet- en leefgewoonten zijn.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wanneer je regelmatig bier, wijn en/of sterkedrank drinkt, zouden deze dranken een invloed hebben op je lichaam: zo werd bier in het verleden (verkeerdelijk) geassocieerd met een bierbuik (2).

Amerikaanse onderzoekers gingen na of het type alcohol dat je drinkt een invloed heeft op je lichaamssamenstelling (1). Daarvoor gebruikten ze de gegevens van een cohortstudie:

  • Bijna 2.000 deelnemers tussen 40 en 79 jaar oud werden opgevolgd.
  • Via online vragenlijsten werden eet- en leefgewoonten regelmatig geregistreerd.
  • De samenstelling van het lichaam werd nagegaan met een zeer dure, maar ook nauwkeurige techniek: de dual-energy X-ray absorptiemeter. Dat is een soort scanner die de samenstelling van het lichaam meet.
  • Gemiddeld dronken de deelnemers 8 tot 9 glazen alcoholische dranken per week.
    • Wie meer bier en sterkedrank consumeerde, had gemiddeld:
      • meer buikvet;
      • een hoger cholesterolgehalte;
      • meer insulineproblemen.
    • Rode wijn werd in verband gebracht met:
      • minder buikvet;
      • betere cholesterolgehaltes.
    • Witte wijn zorgde voor een betere botdensiteit. Met andere woorden: wittewijndrinkers hadden over het algemeen sterkere beenderen.

De onderzoekers besluiten dat bier en alcoholische dranken het risico op obesitas verhogen, in tegenstelling tot rode wijn. Om hun beenderen te versterken, zouden ouderen dan weer witte wijn moeten drinken.

Bron

(1) Larsen, BA, Klinedinst, BS.;LeScott, T., et al . Beer, wine, and spirits differentially influence body composition in older white adults–a United Kingdom Biobank study Obes Sci Pract. 2022; 1- 16.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze studie kent helaas heel wat beperkingen:

  • Aanbevelingen formuleren op basis van een waarnemende studie is geen goed idee. Er is in deze studie een duidelijk verband tussen bier, sterkedrank en buikvet, maar de studie kan niet aantonen dat het om een oorzakelijk verband gaat.
    • Om dat te achterhalen, zou je een interventiestudie moeten opzetten met één groep deelnemers die dagelijks bier drinkt, en een andere groep die water drinkt (controlegroep).
    • Maar ook dan zit je met een probleem: bier bevat calorieën, en water niet. Wat zou dan het toegenomen buikvet kunnen verklaren: enkel het bier, of ook de extra calorieën?
  • Het is een feit dat het type alcohol doorgaans samengaat met een bepaalde levenswijze:
    • Zo hebben wijndrinkers meestal een hoger inkomen, volgen ze een mediterraan eetpatroon, roken ze minder en bewegen ze meer.
    • Bier gaat dan weer vaak samen met chips, frieten en roken.
    • Je kan het waargenomen effect van het type alcohol dus in verband brengen met de eet- en leefgewoonten van de drinker.
  • Dat witte wijn drinken ‘beter is voor de beenderen’, kan je als volgt verklaren: mensen drinken meestal witte wijn bij visgerechten. Die bevatten meer calcium dan vleesgerechten. Calcium maakt je botten sterker.
  • Tot slot drinken mannen doorgaans meer bier. Bovendien slaan mannen meer vet op ter hoogte van de buik. Ziedaar de verklaring van de bierbuik.

Ondanks alle bovenvermelde beperkingen werd deze studie onmiddellijk opgenomen op de website van de wijnlobby, zonder enige kritische opmerking (3).

Conclusie

Amerikaanse onderzoekers gingen na of het type alcohol dat mensen drinken een invloed heeft op hun lichaamssamenstelling. Ze stelden vast dat bier slechter was voor het buikvet, rode wijn beter voor de cholesterol en witte wijn voor de beenderen. De verklaring voor die resultaten ligt echter in het gedrag van de drinker, en niet in het type alcohol. Het is al lang bekend dat bierdrinkers een andere levensstijl hebben dan wijndrinkers. Deze studie toont dus helemaal niet aan dat wijn gezonder is dan bier. Het hangt ervan af hoeveel je drinkt en wat je andere eet- en leefgewoonten zijn.

Referenties
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief