Marleen Finoulst Verschenen op 01/09/2014

In het nieuws

Tomaten eten kan het risico op prostaatkanker verlagen met 20 procent, lezen we op een nieuwswebsite. Dat zou blijken uit een nieuw onderzoek van Bristol University onder bijna 14.000 mannen.

Factcheck

Deze studie vindt opnieuw een verband tussen een hoge consumptie tomaat en afgeleide producten en een verminderd risico op prostaatkanker, maar het is niet zeker of het hier om een oorzakelijk verband gaat. Ook andere groenten en fruit worden geassocieerd met een lager risico op prostaatkanker. Voorwaarde is wel dat je er iedere dag voldoende van eet en dat volhoudt op termijn.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Dit nieuw onderzoek maakt deel uit van een grotere studie, namelijk de Britse ‘ProtecT trial’, waaraan 227.300 mannen tussen 50 en 69 jaar oud deelnemen. De studie onderzoekt factoren die kanker kunnen voorkomen. Van deze groep werden gegevens verzameld over levensstijl, eetgewoonte, alcoholinname, medische en familiale voorgeschiedenis, fysieke activiteit, lichaamsgewicht (BMI) en lichaamsbouw. Van alle mannen liet bijna de helft zijn PSA-waarde testen: de bloedtest die een mogelijk verhoogd risico op prostaatkanker aan het licht kan brengen. Elf procent van de geteste mannen had een te hoge PSA-waarde en werd verder onderzocht. In totaal vond men bij 2.939 mannen prostaatkanker. Hun gegevens werden vergeleken met 20.781 mannen zonder prostaatkanker. Ze kregen allemaal bijkomende vragenlijsten en uiteindelijk vulden 1.806 mannen met prostaatkanker en 12.005 mannen zonder prostaatkanker die volledig in. In die vragenlijsten werd uitgebreid gepeild naar wat de mannen het voorbije jaar gegeten hadden en moesten ze ook porties schatten. De onderzoekers hadden vooral oog voor tomaten en afgeleide producten (tomatensaus, pizza, ...), omdat er al eerder aanwijzingen waren dat die goed zouden zijn voor de prostaat. Diegenen die iedere week meer dan 10 porties tomaat en/of van tomaat afgeleide producten aten, hadden 18% minder risico om tot de groep met prostaatkanker te behoren in vergelijking met mannen die minder dan 10 porties tomaat of afgeleiden per week aten (1). Daarnaast bleek een dieet met weinig bereide vleesproducten, weinig rood vlees en minstens 5 porties groenten en fruit per dag het risico op prostaatkanker eveneens lichtjes te verminderen. Ook een gezond gewicht en een actieve levensstijl hadden een beperkt gunstig effect.

Bron

(1) Er V, Lane JA, Martin RM, et al. Adherence to dietary and lifestyle recommendations and prostate cancer risk in the Prostate Testing for Cancer and Treatment (ProtecT) trial. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. Published online July 13 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze studie vindt een verband tussen een hoge tomaatconsumptie en een verminderd risico op prostaatkanker, maar kan niet bewijzen dat het om een oorzakelijk verband gaat. Het gaat wel om een grootschalige, goed uitgevoerde studie wat de resultaten aannemelijker maken. Anderzijds zijn de bevindingen gebaseerd op subjectieve vragenlijsten (mannen dienden in te vullen wat en hoeveel ze gegeten hadden), wat de resultaten ook kan vertekend hebben.

Eerdere studies vonden al een verband tussen lycopeen, een anti-oxidant in tomaat en afgeleide producten enerzijds en prostaatgezondheid anderzijds. 

Conclusie

Deze studie vindt opnieuw een verband tussen een hoge consumptie tomaat en afgeleide producten en een verminderd risico op prostaatkanker, maar het is niet zeker of het hier om een oorzakelijk verband gaat. Ook andere groenten en fruit worden geassocieerd met een lager risico op prostaatkanker. Voorwaarde is wel dat je er iedere dag voldoende van eet en dat volhoudt op termijn.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/08August/Pages/Tomato-rich-diet-reduces-prostate-cancer-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief