In het nieuws
Volgens een artikel van 27 december 2024 op Libelle.nl kan je beter een thee-ei gebruiken dan theezakjes. Vooral de piramidevormige van nylon of pet (plastic) bevatten niet alleen thee, maar ook forse hoeveelheden microplastics, die vrijkomen zodra het zakje in aanraking komt met heet water. Dat zou blijken uit onderzoek.
Conclusie
Een thee-eitje van roestvrij metaal lekt geen microplastics in heet water. Dat gebeurt wel met theezakjes, die veelal gemaakt zijn van een combinatie van papier en plastic. In contact met heet water komen er dan micro- en nanoplastics in de thee terecht. Of dat een impact heeft op de gezondheid is onwaarschijnlijk.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Thee gezet met een voorverpakt theezakje zou minder lekker smaken dan losse theeblaadjes in een thee-ei. De website Libelle.nl voegt een extra reden toe om voor een thee-ei te kiezen: theezakjes zouden te veel microplastics en nog kleinere nanoplastics afgeven in het warme water, en die zijn mogelijk schadelijk voor de gezondheid (1).
De auteur van het artikel verwijst naar een Canadese studie waarin een scheikundige analyseerde hoeveel microplastics en nanoplastics in een kop heet water belandden nadat ze er vier verschillende soorten theezakjes in ondergedompeld had. Daarna bestudeerde ze de impact van de thee op watervlooien. De diertjes overleefden de thee-plastics, maar zouden wel abnormaliteiten vertoond hebben (2).
Bron
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Het onderzoek waarnaar verwezen wordt, is een doctoraatsstudie van de Canadese onderzoekster Laura Hernandez. Die heeft gemeten hoeveel plasticdeeltjes in een kop heet water terechtkomen en of dat enig effect heeft op watervlooien.
Zowel Hernandez als Libelle.nl besluiten terecht dat je hieruit geen conclusies kan trekken over de impact van micro- en nanoplastics op de gezondheid van de theedrinkende mens. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Er is ook al meer onderzoek aan de gang. Zo berichtten we eerder over de effecten van glitters.
Impact is verwaarloosbaar
We worden veelvuldig blootgesteld aan microplastics. Ook het leidingwater of fleswater waarmee je thee zet, bevat microplastics. Verder ook de binnenlucht, voedsel, cosmetica … De impact op de gezondheid van de manier waarop je thee zet, is dan ook verwaarloosbaar.
En wat met de impact op het milieu? Plasticvervuiling moet stap voor stap worden aangepakt door overbodige plastics te bannen, zoals eerder gebeurde met de plastic wattenstaafjes en rietjes.
Is een thee-eitje veiliger?
De Canadese studie (2) nam geen thee-eitjes op in haar analyse, maar algemeen wordt aangenomen dat zulke eitjes, vervaardigd uit roestvrij staal, geschikt zijn voor warme dranken.
Roestvrij stalen kookgerei zou, zeker bij het eerste gebruik, wel nikkel en chroom kunnen lekken (3). Of dat ook het geval is bij thee-eitjes is onbekend.
Conclusie
Een thee-eitje van roestvrij metaal lekt geen microplastics in heet water. Dat gebeurt wel met theezakjes, die veelal gemaakt zijn van een combinatie van papier en plastic. In contact met heet water komen er dan micro- en nanoplastics in de thee terecht. Of dat een impact heeft op de gezondheid is onwaarschijnlijk.
Referenties
- (2) McGill Newsroom. Some plastic with your tea? Plastic teabags release billions of microscopic particles into tea. McGill University. 25 september 2019.
- (3) Kamerud K, Hobbie K, Anderson K. Stainless steel leaches nickel and chromium into foods during cooking. J Agric Food Chem. 2013;61(39):9495-9501.