Marleen Finoulst Verschenen op 01/12/2015

In het nieuws

Vergeet al die sportdrankjes met isotonen, electrolyten en andere wondermiddeltjes. Wie een boost wil hebben tijdens zware inspanning, kan namelijk veel beter een glas water met een suikerklontje pakken, zo concludeerde een groep wetenschappers.

Factcheck

Deze studie maakt helemaal geen vergelijking tussen suikerwater en sportdrank. Ze toont enkel aan dat suikers uit suikerwater nuttig worden gebruikt tijdens een sportinspanning bij een kleine groep mannelijke wielrenners.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Britse en Nederlandse onderzoekers wilden weten in hoeverre water, suikerwater of water met opgeloste glucose (bouwsteen van suiker) de sportprestaties beïnvloedt bij 14 mannelijke wielrenners (1). Glucose wordt rechtstreeks opgenomen in alle lichaamscellen, terwijl gewone tafelsuiker of sucrose eerst nog moet gesplitst worden (sucrose = fructose + glucose). De 14 deelnemers dienden gedurende drie uur te fietsen op hun maximale kunnen. Voor de start en diverse malen tijdens het rijden kregen ze ofwel glucosewater ofwel suikerwater. De dag voor de test hadden ze geen fysieke inspanningen geleverd en precies hetzelfde gegeten. Enkele weken later werd de test opnieuw gedaan, maar kreeg de groep die glucosewater had gebruikt nu suikerwater en omgekeerd. Op nog een ander moment deden 4 van de wielrenners de test opnieuw met enkel water (controle). De onderzoekers namen bloedstalen tijdens de tests, deden analyses van de uitgeademde lucht en gebruikten een speciale beeldvormingstechniek (magnetische resonantie-spectroscopie) om de afbraak van glycogeen in de lever (glycogeen is onze reservevoorraadsuiker) te evalueren. Na afloop werden volgende bevindingen genoteerd: de glycogeenreserve in de lever werd niet aangesproken door de wielrenners die glucose- en suikerwater gebruikten tijdens de inspanning, maar slonk wel bij diegenen die enkel water dronken. De renners op glucose- en suikerwater konden merkelijk beter presteren dan de renners op water. Het gebruik van suikers door de spieren verliep beter in de groep die suikerwater dronk in vergelijking met de groep die glucosewater nuttigde. Renners op suikerwater voelden zich minder uitgeput dan renners op glucosewater.

Conclusie: zowel suiker- als glucosewater zijn prima energieleveranciers tijdens sportinspanningen. Suikerwater wordt daarbij iets beter verdragen.

Bron

(1) Gonzalez JT, Fuchs CJ, Smith FE et al. Ingestion of Glucose or Sucrose Prevents Liver but not Muscle Glycogen Depletion During Prolonged Endurance-type Exercise in Trained Cyclists. American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism. Published online October 20 2015

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een zeer kleine groep (14), waardoor je de conclusies niet mag veralgemenen. De studie werd bovendien gefinancierd door Suikerstichting Nederland en Sugar Nutrition UK, die mogelijk belang hebben bij een gunstig resultaat. De prestaties worden niet vergeleken met presteren met sportdrank (met suikers, zouten, electrolyten en mineralen), maar enkel met water. Uitspraken in de media over vergelijkingen met sportdrank vinden in dit onderzoek geen enkele basis.

Het is niet onverwacht dat sporters die drie uur intensief sporten beter presteren met suiker- of glucosewater dan met louter water.

Betrouwbare informatie over sportdrank en de samenstelling van verschillende merken vind je hier: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/sportdrank.aspx.

Conclusie

Deze studie maakt helemaal geen vergelijking tussen suikerwater en sportdrank. Ze toont enkel aan dat suikers uit suikerwater nuttig worden gebruikt tijdens een sportinspanning bij een kleine groep mannelijke wielrenners.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/11November/Pages/sugar-and-water-as-good-as-a-sports-drink-says-study.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief