In het nieuws
Duitse onderzoekers stellen in een nieuwe studie dat slaap het beste geneesmiddel zou zijn als je verkouden bent.
Factcheck
Eerder onderzoek toonde al aan dat slaapgebrek een invloed heeft op ons immuunsysteem. Deze nieuwe studie levert op dat vlak geen bijkomende info.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Wanneer we verkouden zijn, treedt ons immuunsysteem in actie. Een van de onderdelen van dit complexe systeem zijn de T-cellen die infecties bestrijden. Als de T-cellen een geïnfecteerde cel herkennen, produceren ze een ‘plakeiwit’ waarmee ze zich binden aan de geïnfecteerde cellen om ze te kunnen vernietigen. De mate waarin dit plakeiwit geproduceerd wordt, is dus bepalend voor de werking van de T-cellen.
Onderzoekers uit Duitsland zijn nagegaan of stress en slaapgebrek een invloed hebben op de productie van dit plakeiwit. Ze hebben hiervoor verschillende experimenten opgezet. In een eerste reeks experimenten gingen ze na wat er gebeurt als je stresshormonen toevoegt aan bloed van mensen die besmet zijn met het cytomegalovirus. Er werd minder plakeiwit gemaakt en de T-cellen konden dus minder goed hun werk doen.
Vervolgens hebben ze ook het effect van slaapgebrek op de productie van het plakeiwit onderzocht. Hiervoor werden 10 gezonde vrijwilligers onderworpen aan twee slaaptesten. Bij de eerste test moesten ze tijdens de nacht wakker blijven. Bij de tweede test mochten ze slapen gedurende de nacht. Er werd telkens bloed afgenomen. Uit de analyse bleek dat er bij voldoende slaap minder stresshormonen aanwezig waren en het vermogen van de T-cellen om plakeiwit te maken groter was. Hieruit leiden de onderzoekers af dat stress vermijden en voldoende slapen helpen om een verkoudheid te bestrijden (1).
Bron
(1) Dimitrov, S., Lange, T., Gouttefangeas, C., Jensen, A. T., Szczepanski, M., Lehnnolz, J., ... & Besedovsky, L. (2019). Gαs-coupled receptor signaling and sleep regulate integrin activation of human antigen-specific T cells. Journal of Experimental Medicine, jem-20181169.
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Het verband tussen een slaapgebrek en ons immuunsysteem is al veelvuldig onderzocht. Zo bleek uit de Nurses Health studie, waarbij 56.000 verpleegkundigen gedurende verschillende jaren gevolgd werden, dat diegenen die minder dan 5 uur per nacht sliepen meer kans hadden op een longontsteking (2).
Ook een recentere interventiestudie bij 164 personen toonde aan dat minder dan 6 uur slapen de kans op een verkoudheid vergroot (3). De achterliggende mechanismen zijn echter nog niet helemaal duidelijk. Met deze nieuwe studie probeert men hier klaarheid in te brengen. Dat slapen het nieuwe medicijn is tegen een verkoudheid kan deze studie echter niet aantonen.
Conclusie
Eerder onderzoek toonde al aan dat slaapgebrek een invloed heeft op ons immuunsysteem. Deze nieuwe studie levert op dat vlak geen bijkomende info.
Referenties
- (2) de Almeida, C. M. O., & Malheiro, A. (2016). Sleep, immunity and shift workers: a review. Sleep Science, 9(3), 164-168.
- (3) https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/ben-je-sneller-verkouden-wanneer-je-weinig-slaapt