In het nieuws
In Groot-Brittannië wil men roken in de auto als er kinderen meerijden wettelijk verbieden. Belgische politici willen dat voorlopig niet. Hoe groot zijn de risico’s?
Factcheck
Roken in de auto, ook met het raam open, verhoogt de concentratie aan schadelijke stofdeeltjes met minstens een factor 20. Kleine kinderen die passief roken lopen meer risico op ernstige luchtweginfecties, wiegendood en op latere leeftijd ook op kanker.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Het Britse Parlement heeft met meerderheid gestemd voor het verbod op roken in de auto als er kinderen meerijden. Belgische organisaties in de strijd tegen kanker willen dat ook, maar vinden vooralsnog geen gehoor bij de Belgische politiek. Enkele politici reageerden in de media dat roken in de auto, net als in de woonkamer, privé is. Men wil veeleer sensibiliseren voor de gevaren van roken in de auto in het bijzijn van kinderen, maar niet wettelijk verbieden.
Bron
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Passief roken is schadelijk, vooral voor kleine kinderen (2). Roken in een gesloten ruimte, zoals de auto, veroorzaakt een piek van fijn stof. Deze ultrakleine stofdeeltjes worden ingeademd door iedereen die in de auto zit. Kleine kinderen die worden blootgesteld aan passief roken, krijgen last van hoofdpijn, hoest en duizeligheid, en lopen meer risico op wiegendood (het risico verdubbelt wanneer de ouders roken), luchtweginfecties, oorontstekingen, astma en eens ze volwassen zijn op kanker.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat passief roken bij kinderen jonger dan 18 maanden jaarlijks verantwoordelijk is voor 150.000 tot 300.000 gevallen bronchitis en longontsteking (3). In de auto zijn kinderen extra kwetsbaar voor passief roken, omdat het om een kleine afgesloten ruimte gaat. Professor Tim Nawrot van de Universiteit Hasselt mat de toename aan fijn stof in de auto voor en na het roken van één sigaret, met gesloten en met open raam. De concentratie aan fijn stof bedroeg 10.000 ultrafijne stofdeeltjes per cm3 zonder roken en liep meteen op tot 3 miljoen fijnstofdeeltjes na het roken van 1 sigaret in de auto met gesloten ramen. Met het raam open daalt de fijnstofconcentratie onmiddellijk, maar ze blijft nog steeds gevaarlijk hoog: 233.000 fijnstofdeeltjes per cm³. Sigarettenrook bevat zo’n 4.000 chemicaliën waarvan er meer dan 250 schadelijk zijn en minstens 50 kankerverwekkend (4).
Uit onderzoek blijkt dat rookverbod in openbare plaatsen de blootstelling aan passief roken vermindert en meteen gunstige effecten heeft op de gezondheid (5).
Conclusie
Roken in de auto, ook met het raam open, verhoogt de concentratie aan schadelijke stofdeeltjes met minstens een factor 20. Kleine kinderen die passief roken lopen meer risico op ernstige luchtweginfecties, wiegendood en op latere leeftijd ook op kanker.
Referenties
(2) Meer informatie over de gevolgen van passief roken: http://www.vigez.be/rubrieken/themas/tabak?item=853&thema=7
(3) http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/tobaccocancer/secondhand-smoke
(4) http://www.who.int/features/factfiles/tobacco/en/#
(5) http://www.thecochranelibrary.com/userfiles/ccoch/file/World%20No%20Tobacco%20Day/CD005992.pdf