Patrick Mullie Verschenen op 26/10/2021

Bewering

Kaneel is een specerij met allerlei zogezegde gezondheidsvoordelen. Er wordt beweerd dat kaneel goed is voor je hart, beschermt tegen diabetes en bloedvetten en zelfs je bloeddruk kan verlagen. Klopt dat?

Factcheck

Aan kaneel worden sinds de oudheid allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven. Verschillende literatuurstudies konden die beweringen echter niet onderbouwen. Bovendien was de kwaliteit van de studies doorgaans zeer laag. Omdat we kaneel maar weinig gebruiken in de keuken, vallen de mogelijke voor- en nadelen voor je gezondheid te betwijfelen. Blijf gewoon genieten van kaneel!

Lees verder »

Waar komt deze bewering vandaan?

Verschillende wetenschapsteams onderzochten het verband tussen kaneel en risicofactoren voor hartziekten (1). Daarvoor voerden ze literatuurstudies uit over de positieve effecten van kaneel op de gezondheid. Dergelijke literatuurstudies zijn interessant omdat ze veel studies opnemen en toevallige vondsten kunnen relativeren aan de hand van andere studies.

  • In 23 studies stelde een eerste groep onderzoekers geen verschillen vast in bloedvetten en bloedsuiker tussen:
    • een groep deelnemers die kaneel als supplement kreeg;
    • een controlegroep die een nepmiddel kreeg.
  • De onderzoekers stelden vast dat de opgenomen studies van lage kwaliteit waren.
  • Een andere groep wetenschappers onderzocht het verband tussen kaneel en diabetes (2).
    • In 8 studies vonden ze ook geen enkel beschermend effect van kaneel tegen diabetes.
  • Een derde team onderzoekers keek naar het verband tussen kaneel en bloeddruk (3).
    • Er bleek geen effect te zijn op de diastolische onderdruk.
    • De systolische bovendruk daalde na 8 weken met 1,25 mmHg.
      • Een normale bovendruk schommelt rond de 120 mmHg.
      • De daling met kaneel was dus uiterst beperkt. Waarschijnlijk levert het in de praktijk geen gezondheidsvoordeel op.
Bron
  • (1) Krittanawong C, Isath A, Scott CZ, et al. Association Between Cinnamon Consumption and Risk of Cardiovascular Health: A Systematic Review and Meta-Analysis. Am J Med. 2021 Aug 16:S0002-9343(21)00504-0.
  • (2) Mandal A, Sharma S, Rani R, et al. Impact of Cassia Bark Consumption on Glucose and Lipid Control in Type 2 Diabetes: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis. Cureus. 2021 Jul 13;13(7):e16376.
  • (3) Ghavami A, Haghighian HK, Roshanravan N, et al. What is the Impact of Cinnamon Supplementation on Blood Pressure? A Systematic Review and Meta-Analysis. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2021;21(5):956-965.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Kaneel in de keuken

Kaneel wordt gewonnen uit de bast van de kaneelboom. De naam komt van het Latijnse canella, wat stokje betekent. Er bestaan verschillende soorten kaneel. De bekendste zijn Ceylonkaneel en cassia. Kaneel is ook een onderdeel van kerriemengsels.

We gebruiken kaneel doorgaans weinig en onregelmatig in de keuken. Daarom valt het te betwijfelen of kaneel in die mate een positief effect kan hebben op je gezondheid.

Coumarine

Hetzelfde geldt voor de mogelijke nadelen van kaneel. In het verleden werd een schadelijk effect op de lever gerapporteerd, door coumarine. Dat is een scheikundige verbinding die tot de plantengifstoffen behoort die planten beschermen tegen ziektes en vijanden. Maar onderzoek spreekt de schadelijke invloed van coumarine op de lever tegen (4).

De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) raadt aan om dagelijks maximaal 0,1 milligram coumarine per kilogram lichaamsgewicht op te nemen (5).

  • Dat betekent 8 milligram per dag voor een volwassen persoon van 80 kilogram.
  • Kaneel bevat tot 3000 milligram coumarine per kilogram. Een dagelijkse hoeveelheid van 2 tot 3 gram kaneel vormt dus geen probleem.
Vitamines en mineralen

Het gehalte aan vitamines en mineralen in kaneel is ook zeer laag. Hier geldt dus hetzelfde principe: omdat we kaneel doorgaans weinig gebruiken, zijn de voor- en nadelen voor je gezondheid twijfelachtig.

Zoek het dus niet te ver, en blijf gewoon genieten van kaneel.

Conclusie

Aan kaneel worden sinds de oudheid allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven. Verschillende literatuurstudies konden die beweringen echter niet onderbouwen. Bovendien was de kwaliteit van de studies doorgaans zeer laag. Omdat we kaneel maar weinig gebruiken in de keuken, vallen de mogelijke voor- en nadelen voor je gezondheid te betwijfelen. Blijf gewoon genieten van kaneel!

Referenties
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief