Sanne Boonen Verschenen op 31/08/2018

In het nieuws

Door onze westerse levensstijl zou ons lichaam verzuren. Volgens talrijke websites en reclameboodschappen maakt dit zuur ons ziek. Moeten we ons lichaam actief ontzuren? 

Factcheck

Ons lichaam heeft een constante pH of zuurgraad om normaal te kunnen functioneren. Zogenaamde verzurende voedingsmiddelen, stress of een onregelmatig leven hebben daar geen effect op. Gelukkig maar, want als je echt zou verzuren, ben je doodziek en moet je naar het ziekenhuis. 

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Volgens aanhangers van de verzuringstheorie werken sommige voedingsmiddelen ‘verzurend’, zoals veel vlees, suikers, vetten, koffie en frisdranken (1). Ook een onregelmatig en stressvol leven zou het zuur-base-evenwicht in het lichaam verstoren, waardoor je lichaam zou verzuren.

De lijst met aandoeningen die zogezegd veroorzaakt worden door een te zuur lichaam is lang: artrose, eczeem, chronische vermoeidheid, jicht en vele andere ‘ziektes’ zijn volgens aanhangers van deze theorie het gevolg van een overmaat aan zuren in ons lichaam.

Diezelfde bronnen beweren dat ons lichaam die zuren niet allemaal kan uitscheiden of neutraliseren. Daarom moet je jezelf actief ontzuren door ontzurende kruidenthee of water met basische druppels (bicarbonaat) te drinken, of tabletten met natriumbicarbonaat in te nemen. 

Bron

(1) www.zuurbasekennis.be

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De verzuringstheorie is nooit wetenschappelijk bewezen en kan ook niet kloppen. Voor een optimale werking van ons lichaam is het van belang dat de zuurgraad van het bloed (uitgedrukt in pH) min of meer constant blijft. De normale pH-waarde van het bloed ligt tussen de 7,35 en 7,45.

Ons lichaam houdt dit evenwicht zelf in stand met ingenieuze regelsystemen. We hoeven daar niets voor te doen. Een teveel aan zuren wordt snel gecompenseerd dankzij complexe chemische reacties. Ook de longen (door een verandering van onze ademhaling) en de nieren (door buffering van zuur met bicarbonaat) spelen hierin een belangrijke rol.

Het zuur-base-evenwicht wordt enkel echt ontregeld bij ernstige, uitzonderlijke aandoeningen, zoals nierfalen. Hierbij zijn de nieren niet meer in staat het overbodige zuur uit te scheiden. Ook kan het voorkomen bij ontregelde diabetes, alcoholisme, langdurig vasten, een slecht werkende lever en spierafbraak. Echte ‘verzuring’ is gevaarlijk: je moet ervoor naar het ziekenhuis.

Inname van extra bicarbonaat (HCO3) in druppel- of pilvorm heeft geen enkel effect en is dus zinloos. Het wordt snel omgezet in water (H2O) en koolstofdioxide (CO2), wat we vervolgens uitplassen en -ademen. Besteed je tijd en geld beter aan een gezond en evenwichtig voedingspatroon met voldoende groenten en fruit. 

Conclusie

Ons lichaam heeft een constante pH of zuurgraad om normaal te kunnen functioneren. Zogenaamde verzurende voedingsmiddelen, stress of een onregelmatig leven hebben daar geen effect op. Gelukkig maar, want als je echt zou verzuren, ben je doodziek en moet je naar het ziekenhuis. 

Referenties

https://www.uzleuven.be/sites/default/files/Anesthesiologie/Zuur-base%20stoornissen%202018.pdf

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief