Marleen Finoulst Verschenen op 30/06/2015

In het nieuws

De eerste hittegolf van 2015 is op komst: deze week wordt het bloedheet met temperaturen die vanaf woensdag de dertig graden overschrijden. Als dit weer enkele dagen aanhoudt, wordt het gevaarlijk.

Factcheck

Vertoeven in extreme temperaturen is voor niemand gezond. De risico’s zijn het grootst voor kleine kinderen, ouderen, mensen met overgewicht, chronisch zieken en die zware inspanningen leveren buiten. Lees de tips om problemen te vermijden.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In periodes van grote hitte stijgt het sterftecijfer. In 2003 werd Europa door een langdurige hittegolf geteisterd, wat naar schatting 30.000 extra overlijdens met zich meebracht. In België werd dat jaar een actieplan ‘hittegolf en ozon’ uitgewerkt, met folders, informatie en tips voor risicogroepen, die u allemaal gratis kan consulteren op de website van de Vlaamse Overheid (1). Deze week is Zorg en Gezondheid gestart met waarschuwingen in de media.

Extreme warmte wordt problematisch voor de gezondheid wanneer gedurende minstens twee opeenvolgende dagen de dagtemperatuur gemiddeld 30°C bedraagt en de nachttemperatuur gemiddeld 18°C. Iedereen kan last krijgen, maar het meeste risico lopen baby’s en kleine kinderen, ouderen, mensen met ernstig overgewicht en chronisch en/of ernstig zieken. De belangrijkste risico’s van een hittegolf zijn uitdroging, oververhitting, uitputting en een zonneslag. Stijgt de lichaamstemperatuur tot 39°C en meer, dan kan dit wijzen op een hitteberoerte, een levensbedreigende situatie.

Meer informatie over de lichamelijke verschijnselen en wat je kan doen om ze te herkennen en vermijden, vind je in de patiëntenrichtlijn ‘acute hitteziekten’ (2).

Bron

(1) http://www.zorg-en-gezondheid.be/hittealarm/

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Tijdens een hittegolf is het voor iedereen belangrijk om uit de zon te blijven en lichamelijke inspanningen te mijden, niet alleen voor risicogroepen. Op de warmste momenten blijf je best gewoon binnen, omwille van de hoge ozonpieken. Binnenlucht bevat minder ozon dan buitenlucht. Drink voldoende: liefst 1,5 liter frisse, niet-alcoholische dranken per dag. Eet lichte maaltijden. Verstuif water op je gezicht, neem een koele douche of een frisse duik in een zwembad. Sportactiviteiten doe je beter ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat, of je stelt ze uit tot het wat koeler is. Het is een misverstand te denken dat je meer vet verbrandt wanneer je bij hoge temperaturen buiten sport: je verliest enkel meer vocht en riskeert uitdroging. Wil je toch trainen, dan kan dit ook binnen (vb. lopen op een loopband of fietsen op rollen). Buiten kleed je je licht en luchtig, draag je bij voorkeur een zonnebril en een hoofddeksel en gebruik je zonnecrème. Voel je je onwel worden in de zon, ga dan meteen naar binnen en drink wat.

Conclusie

Vertoeven in extreme temperaturen is voor niemand gezond. De risico’s zijn het grootst voor kleine kinderen, ouderen, mensen met overgewicht, chronisch zieken en die zware inspanningen leveren buiten. Lees de tips om problemen te vermijden.

Referenties

(2) http://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/acute-hitteziekten

(3) http://www.nhs.uk/Livewell/Summerhealth/Pages/Heatwave.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief