Marleen Finoulst Verschenen op 09/06/2015

In het nieuws

In medische kringen is er geweldige buzz over de 'verbluffende' ontdekking dat onze hersenen aangesloten zijn op ons immuunsysteem.

Factcheck

Wetenschappers stellen vast dat muizenhersenen toch lymfevaten bevatten, terwijl totnogtoe gedacht werd dat lymfevaten, die deel uitmaken van het afweersysteem, niet voorkomen in de hersenen van zoogdieren. Het is nu wachten of dit ook bij mensen het geval is.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Totnogtoe werd aangenomen dat er geen connectie is tussen de hersenen en het lymfatische stelsel, dat deel uitmaakt van het afweersysteem. Lymfevaten vervoeren witte bloedcellen, lymfecellen en antistoffen doorheen het hele lichaam en helpen waar nodig ongewenste indringers, zoals bacteriën en virussen, opruimen. In de huidige medische tekstboeken staat dat de hersenen van zoogdieren geen dergelijk lymfesysteem hebben. Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben nu toch lymfevaten ontdekt in de buitenste hersenvliezen bij proefmuizen (1). Dat deden ze aan de hand van complexe laboratoriumtechnieken en radioactief gemerkte antistoffen. Ze visualiseerden lijntjes achter elkaar liggende gemerkte antistoffen in de buitenste hersenvliezen, wat wijst op de aanwezigheid van minuscule lymfevaten. Deze vaten draineerden richting lymfeknopen in de nek, wat betekent dat er een connectie bestaat tussen de hersenen en het lymfestelsel.

De vondst wordt nu onderzocht bij humane hersenen bekomen door autopsie. Indien menselijke hersenen ook lymfevaten bevatten, opent zich een nieuw onderzoeksdomein voor neurologische aandoeningen. Mogelijk spelen slecht functionerende hersenlymfevaten aan de basis van diverse neurologische aandoeningen.

Bron

(1) Louveau A, Smirnov I, Keyes TJ, et al. Structural and functional features of central nervous system lymphatic vessels. Nature. Published online June 1 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De wetenschappers die de ontdekking deden, reageerden erg enthousiast in de media. De vondst is belangrijk, maar moet nog bevestigd worden in menselijke hersenen. Er zijn immers grote verschillen tussen muizenhersenen en het menselijke brein. Indien deze laatste ook lymfebanen bevat, dan staan we inderdaad voor een nieuw onderzoeksdomein. Vandaag is het te vroeg om enige uitspraken te doen over therapeutische mogelijkheden die daaruit kunnen voortvloeien.

Conclusie

Wetenschappers stellen vast dat muizenhersenen toch lymfevaten bevatten, terwijl totnogtoe gedacht werd dat lymfevaten, die deel uitmaken van het afweersysteem, niet voorkomen in de hersenen van zoogdieren. Het is nu wachten of dit ook bij mensen het geval is.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/06June/Pages/Missing-link-between-brain-and-immune-system-discovered.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief