Bewering
Veel mensen proberen zo gezond mogelijk te eten door een mooie variatie aan groenten binnen te krijgen. Maar mocht dat om welke reden dan ook niet lukken, dan kan je je evengoed op één groentesoort storten: broccoli. Klopt dat?
Factcheck
Broccoli is een gezonde groente, zoals zovele andere. In gezonde eet- en leefgewoonten hoort broccoli zeker thuis, maar het de gezondste groente noemen lijkt toch wat overdreven. Een goede gezondheid hangt nooit af van één product. Bovendien is het gezond om voldoende te variëren.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Het is niet de eerste keer dat broccoli wordt geprezen als meest gezonde groente (1). We doorzochten het wetenschappelijk onderzoek. In literatuuroverzichten van wetenschappelijke studies gingen verschillende onderzoeksteams de gezondheidsvoordelen van broccoli na (2,3,4).
- Broccoli bevat scheikundige stoffen die een gunstig effect kunnen hebben in het menselijk lichaam. Sommige van die stoffen hebben een sterk antioxiderende werking, zoals polyfenolen, vitamine C en E. Die antioxidanten zouden kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten, doordat ze onder andere het LDL-cholesterolgehalte doen dalen. LDL is de zogenaamde ‘slechte cholesterol’.
- Ten tweede zouden broccoli en soortgenoten, zoals bloemkool of spruitjes, beschermen tegen longkanker en spijsverteringskankers. In laboratoriumproeven konden zwavelhoudende verbindingen in broccoli de vorming van kankercellen afremmen.
- Tot slot zou broccoli spijsverteringsklachten zoals maagzweren kunnen tegengaan, doordat het de groei van de verantwoordelijke bacterie Helicobacter pylori afremt. Broccoli zou eveneens vezels bevatten die de groei van gezonde bacteriën in de dikke darm kunnen bevorderen, en daardoor de groei van minder gezonde bacteriën afremmen.
Onderzoekers besluiten dat, ondanks de grote populariteit van broccoli en andere groenten uit dezelfde familie, er veel meer onderzoek nodig is naar de gezondheidsvoordelen van alle groenten.
Bron
(1) https://www.runnersworld.com/nl/voeding/a29098692/broccoli-beste-keuze-groente
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Het woord broccoli is het meervoud van het Italiaanse woord 'broccolo'. Dat betekent ‘de bloeiende top van een kool’. Broccoli bevat slechts 34 kcal per 100 gram. Het calciumgehalte in broccoli is vrij laag, maar het vitamine C-gehalte ligt hoger dan dat in sinaasappels, namelijk 89 mg per 100 gram tegenover 53 mg per 100 gram.
Veel studies die het verband tussen broccoli en gezondheid onderzoeken bij mensen zijn observatiestudies. Zulke studies tonen inderdaad aan dat een hoge broccoli-consumptie samengaat met een lager risico op verschillende vormen van kanker. Maar mensen die veel broccoli eten, leven in het algemeen ook gezonder. Daardoor kunnen we het positieve effect niet louter aan één groente toeschrijven. Het is bijna onmogelijk om in dergelijke observatiestudies een onderscheid te maken tussen het effect van broccoli en dat van de gezonde eet- en leefgewoonten in het algemeen.
Andere studies zijn laboratoriumstudies, dierproeven of hypotheses. In een aantal gevallen is er helemaal geen onderzoek, zoals naar de relatie tussen broccoli en mentale gezondheid. En in andere gevallen is het gezondheidsvoordeel niet duidelijk, zoals het stimuleren van gezonde bacteriën in de dikke darm.
Elke groentesoort levert specifieke voedingsstoffen aan, dus we hebben vooral afwisseling nodig om gezond te leven. Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven eet je het best 300 gram groenten per dag.
Conclusie
Broccoli is een gezonde groente, zoals zovele andere. In gezonde eet- en leefgewoonten hoort broccoli zeker thuis, maar het de gezondste groente noemen lijkt toch wat overdreven. Een goede gezondheid hangt nooit af van één product. Bovendien is het gezond om voldoende te variëren.
Referenties
- (2) Vasanthi HR, Mukherjee S, Das DK. Potential health benefits of broccoli- a chemico-biological overview. Mini Rev Med Chem. 2009 Jun;9(6):749-59.
- (3) Moreno DA, Carvajal M, López-Berenguer C, et al. Chemical and biological characterisation of nutraceutical compounds of broccoli. J Pharm Biomed Anal. 2006 Aug 28;41(5):1508-22.
- (4) Kaczmarek JL, Liu X, Charron CS, et al. Broccoli consumption affects the human gastrointestinal microbiota. J Nutr Biochem. 2019 Jan;63:27-34.