In het nieuws
Intuïtief eten is hip. En het concept is simpel: luister naar het hongergevoel in je lichaam en beslis op basis daarvan wat je eet en hoeveel. Is het echt zo eenvoudig als het klinkt?
Factcheck
Het concept intuïtief eten mag dan simpel zijn, de uitvoering is dat allesbehalve. Enkel eten als je honger hebt en stoppen als je voldaan bent, houdt geen rekening met emoties, stress, omgeving, sociale contacten enzovoort.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Sinds een Vlaamse diëtiste er een boek aan gewijd heeft en daar een drukbezochte Instagram-account aan koppelde, is intuïtief eten ook bij ons aan een opmars begonnen. Het concept is niet nieuw, maar werd bedacht door twee Amerikaanse diëtisten in de jaren 90. Met hun populaire boek ‘Intuitive eating’ maken ze brandhout van alle diëten. Intuïtief eten stelt dat je alles mag eten als je honger hebt, en je stopt als je verzadigd bent. Wanneer je jezelf lekkere dingen ontzegt, dan worden ze net aantrekkelijker.
De aanhangers stellen dat je ‘vriendschap moet sluiten met eten’, je jezelf geen beperkingen mag opleggen, je verzadigingsgevoel moet herontdekken, enzovoort. Intuïtief eten wordt voorgesteld als het ‘anti-dieet’, waarin diëtisten zich kunnen bijscholen via een online cursus bij de Amerikaanse ‘ontdekkers’.
Bron
(1) https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20211012_93988259
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Intuïtief eten betekent luisteren naar je honger- en verzadigingsgevoel, zonder jezelf beperkingen op te leggen. Je lichaam zou zelf aangeven wat het nodig heeft.
Het klinkt eenvoudiger dan het is. Proberen stoppen met eten als je verzadigd bent: probeer dat eens na een half zakje chips. Eten doen we niet alleen als we honger hebben, maar ook bij emoties en stress, of omdat we gezellig samen tafelen. Wat als een collega taart trakteert, terwijl je net van tafel komt? Wijs je dat af? Eten heeft ook met de omgeving te maken en met sociaal gedrag.
Intuïtief eten focust te veel op het individu, stelt het Vlaams Instituut Gezond Leven in een kritische noot bij deze trend. Het is niet eenvoudig om te luisteren naar je honger- en verzadigingsgevoel zonder rekening te houden met je fysieke en sociale omgeving. Ook bestaat het risico dat je meer naar ongezonde producten grijpt.
Intuïtief eten leunt nauw aan bij mindful eating. Die hype maakte enkele jaren geleden furore, werd ook via boeken gepromoot, maar is ondertussen alweer vergeten. Er is niets mis met deze visies, ze zijn alleen bijzonder moeilijk in de praktijk te brengen. Omdat het als simpel wordt voorgesteld, is het risico op schuldgevoelens wanneer je blijft eten terwijl je geen honger meer hebt waarschijnlijk niet te onderschatten.
Wil je graag vermageren? Volg dan het best de tips van het Vlaams Instituut Gezond Leven over hoe je kan afvallen zonder dieet.
Conclusie
Het concept intuïtief eten mag dan simpel zijn, de uitvoering is dat allesbehalve. Enkel eten als je honger hebt en stoppen als je voldaan bent, houdt geen rekening met emoties, stress, omgeving, sociale contacten enzovoort.