Cebam Verschenen op 27/09/2018

In het nieuws

Niet iedereen mag zomaar bloed geven. Aan bepaalde risicogroepen worden beperkingen opgelegd. Hoe beter deze gekend zijn, hoe beter ze geaccepteerd worden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rode Kruis bij 2.000 Vlamingen.

Factcheck

Goed geïnformeerd zijn over de voorwaarden voor bloeddonatie leidt tot meer begrip over de criteria waaraan men moet voldoen. En hopelijk tot meer bloeddonatie.


Benieuwd of jij bloed mag geven? Doe de donorzelftest: https://www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/geef-bloed-of-plasma/mag-ik-geven/donorzelftest/

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Bloed geven redt levens. Op voorwaarde dat het bloed geen overdraagbare ziekten, zoals hiv, hepatitis B of C bevat natuurlijk. Het is logisch dat aan bloed geven voorwaarden worden opgelegd om de veiligheid te garanderen. Dat wordt met een Belgische wet geregeld. Prostituees en personen die drugs inspuiten worden bijvoorbeeld uitgesloten voor bloeddonatie. Minder bekend is dat ‘mannen die seks hebben met mannen’ (MSM) ook geen bloed mogen geven als ze het afgelopen jaar seks hebben gehad met een man. Dat blijkt uit een onderzoek van Rode Kruis-Vlaanderen waarvoor een representatieve groep van 2.000 Vlamingen een enquête invulde over hun kennis omtrent bloeddonatie (1). De meerderheid van de respondenten (64%) verkeerde in de mening dat mannen die seks hebben met mannen bloed mogen geven en een kleine helft vond het niet kunnen dat mannen om die reden uitgesloten worden. Nadat de respondenten geïnformeerd werden waarom MSM een risicogroep vormen (ze lopen veel meer kans op hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen), paste de meerderheid zijn mening hierover aan.

De Rode Kruis-onderzoekers concluderen dat het heel belangrijk is om de bevolking goed te informeren waarom bepaalde uitsluitingscriteria gehanteerd worden, opdat bloeddonatie helemaal veilig zou zijn.

Bron

(1) http://www.cebap.org/storage/cebap/avau-2017-importance-of-information-provision.pdf

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De reden waarom MSM niet zomaar bloed mogen geven, heeft vooral met het risico op hiv te maken. Ongeveer 1 op 20 MSM is hiv-positief. Ter vergelijking: van de mannen die uitsluitend heteroseks hebben is 1 op 1.000 seropositief. Vrouwen die seks hebben met vrouwen worden niet uitgesloten, omdat ze zelden besmet zijn met hiv. MSM lopen ook meer risico op besmetting met hepatitis B of C en andere soa’s.

Een bijkomend probleem is de vensterperiode van een hiv-test. Als iemand besmet raakt met hiv, duurt het een tweetal weken vooraleer de diagnostische test positief wordt. Vandaar de voorzorgsmaatregel dat MSM geen bloed mogen geven als ze in het voorbije jaar seks hebben gehad met een man. Het gaat hier dus niet om discriminatie.

Tot halverwege 2017 mochten mannen die seks hebben met mannen nooit bloed geven in België. Vanaf juli 2017 werd deze regel versoepeld en mogen ze wel bloed geven als ze in het voorbije jaar geen seks hadden met een man.

Lees meer over MSM en bloeddonatie: https://www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/geef-bloed-of-plasma/mag-ik-geven/waarom-mogen-mannen-die-seks-hebben-met-mannen-geen-bloed-geven/

Conclusie

Goed geïnformeerd zijn over de voorwaarden voor bloeddonatie leidt tot meer begrip over de criteria waaraan men moet voldoen. En hopelijk tot meer bloeddonatie.


Benieuwd of jij bloed mag geven? Doe de donorzelftest: https://www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/geef-bloed-of-plasma/mag-ik-geven/donorzelftest/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief