In het nieuws
Stevia zou onze bloedsuikerspiegel onder controle houden en op die manier kunnen helpen om diabetes te voorkomen of behandelen. Leuvense onderzoekers hebben ontdekt hoe dat komt.
Factcheck
De resultaten van dit onderzoek bieden mogelijk op termijn kansen voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Maar of stevia in de wettelijk toegelaten hoeveelheden bij mensen de suikerspiegel onder controle houdt, is nog niet aangetoond.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Uit dieronderzoek blijkt dat stevia mogelijk een positief effect heeft op de bloedsuikerspiegel en de vrijstelling van insuline (1). Leuvense onderzoekers hebben samen met collega’s van Louvain-la-Neuve en Oxford onderzocht hoe deze positieve effecten kunnen verklaard worden. Hun hypothese was dat stevia de werking van een bepaald eiwit, TRPM5, stimuleert. TRPM5 is aanwezig op de smaakreceptoren en de cellen van de pancreas. Wanneer TRPM5 gestimuleerd wordt, zal de pancreas meer insuline produceren. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel onder controle gehouden worden en mogelijk de ontwikkeling van diabetes voorkomen worden. In een reeks van proeven bij muizen hebben ze deze hypothese getest. De resultaten zijn veelbelovend. Stevia blijkt inderdaad een positief effect te hebben op de vrijstelling van insuline en helpt zo de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Bij muizen die een vetrijk dieet kregen, had dit een positief effect op hun bloedsuiker waardoor diabetes kon voorkomen worden. Wanneer de muizen geen stevia meer kregen, stegen hun bloedsuikerwaarden en hadden ze een even grote kans op suikerziekte als de controlegroep. Door in hun experimenten te werken met muizen met en zonder TRPM5 konden ze aantonen dat de effecten inderdaad te wijten zijn aan het effect van stevia op TRPM5 (2).
Bron
(1)Chatsudthipong, V. & Muanprasat, C. Stevioside and related compounds: therapeutic benefits beyond sweetness. Pharmacol. Ther. 2017;121:41–54
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
De resultaten van deze studie zijn veelbelovend en kunnen op termijn misschien leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medicijnen op basis van stevia. Maar helaas zijn ze niet direct bruikbaar in de praktijk. Het gaat hier om fundamenteel dieronderzoek dat nog dient bevestigd te worden in menselijke studies. Daarbij dient nagegaan te worden of de positieve resultaten ook gelden bij mensen, hoeveel stevia precies nodig is en hoe lang dit dient genomen te worden. Recente publicaties hierover zijn schaars. Een kleine studie waarbij het effect van stevia vergeleken werd met andere zoetstoffen en suiker toont aan dat er geen verschillen zijn in effect op de suiker- of insulinespiegel (3). Verder onderzoek is dus absoluut nodig. Het heeft met andere woorden geen zin om dagelijks stevia te gebruiken om zo je suikerspiegel onder controle te houden. Een actieve leefstijl met voldoende beweging en gezonde voeding biedt meer garantie op succes.
Conclusie
De resultaten van dit onderzoek bieden mogelijk op termijn kansen voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Maar of stevia in de wettelijk toegelaten hoeveelheden bij mensen de suikerspiegel onder controle houdt, is nog niet aangetoond.
Referenties
(2)Philippaert, Koenraad, et al. "Steviol glycosides enhance pancreatic beta-cell function and taste sensation by potentiation of TRPM5 channel activity." Nature Communications 8 (2017): 14733.
(3)Tey, S. L., et al. "Effects of aspartame-, monk fruit-, stevia-and sucrose-sweetened beverages on postprandial glucose, insulin and energy intake." International Journal of Obesity (2016).