In het nieuws
In dierproeven kan de alvleesklier ertoe gebracht worden zichzelf te regenereren door een speciaal dieet dat de effecten van vasten imiteert. Het herstellen van de werking van de alvleesklier doet bij muizen de symptomen van suikerziekte verdwijnen.
Factcheck
Met een aantal interessante dierexperimenten zijn Amerikaanse wetenschappers erin geslaagd mits vastenkuren de insulineproducerende cellen in de pancreas van muizen enigszins te herstellen. Op dit spoor zal nu verder onderzoek volgen om uit te maken of dit ook perspectief biedt voor mensen met diabetes, zowel type 1 als type 2.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
De pancreas of alvleesklier is een orgaan dat gespecialiseerde cellen bevat die insuline produceren. Insuline is een hormoon dat suikers uit voeding afbreekt in de bloedbaan, zodat de bouwstenen ervan kunnen opgenomen worden in de weefsels. Bij diabetes (suikerziekte) bestaat er een tekort aan insuline. In geval van diabetes type 1 is dit tekort een gevolg van een auto-immuunstoornis, waarbij het eigen lichaam de insulineproducerende cellen beschadigt. In geval van diabetes type 2 produceert de pancreas te weinig insuline of reageren de weefselcellen niet goed op de aanwezige insuline. Van de insulineproducerende cellen in de pancreas is bekend dat ze gevoelig zijn voor wat gegeten wordt. Amerikaanse onderzoekers deden volgende dierexperiment: bij proefmuizen werden de insulineproducerende cellen vernietigd zodat de situatie ofwel type 1 ofwel type 2 diabetes imiteerde. Vervolgens werden de ratten op een streng vastendieet gezet gedurende 4 dagen. Nadien kregen ze 6 dagen normaal voeder. Vervolgens werd deze dieetcycli nog 2 keer herhaald. Ook een groep gezonde vrijwilligers zonder diabetes werd op een strenge dieetcyclus gezet en hun bloed werd afgetapt en toegevoegd aan menselijke pancreascellen in reageerbuisjes. De resultaten waren verrassend. In het muismodel met diabetes type 2 herstelden de insulineproducerende pancreascellen en verminderde de weerstand van lichaamscellen tegen insuline. Bij de diabetes type 1 muisjes werd eveneens een verbetering vastgesteld in de insulineproductie. De menselijke pancreascellen reageerden gelijkaardig met een verhoogde insulineproductie. De onderzoekers besluiten dat vastencycli het herstel van insulineproducerende pancreascellen bij diabetes mogelijk kunnen bewerkstelligen. Meer onderzoek is nodig.
Bron
(1)Cheng C, Villani V, Buono R, et al. Fasting-Mimicking Diet Promotes Ngn3-Driven β-Cell Regeneration to Reverse Diabetes. Cell. Published online February 23 2017
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Dit zijn goed uitgevoerde dierexperimenten met interessante resultaten. Op dit spoor willen wetenschappers nog verder zoeken naar nieuwe aanknopingspunten voor de behandeling van diabetes, want een dierexperiment betekent nog niet dat deze effecten ook bij de mens opgaan. Menselijke cellen in reageerbuisjes zijn eveneens een veel simpelere voorstelling dan menselijke cellen in een complex lichaam. Of er ook een bruikbare therapie uit voortvloeit, zal de toekomst moeten uitwijzen. Diabetespatiënten moeten vooral zelf niet gaan experimenteren met vastendiëten, omdat dit hun hormoonhuishouding sterk kan ontregelen.
Conclusie
Met een aantal interessante dierexperimenten zijn Amerikaanse wetenschappers erin geslaagd mits vastenkuren de insulineproducerende cellen in de pancreas van muizen enigszins te herstellen. Op dit spoor zal nu verder onderzoek volgen om uit te maken of dit ook perspectief biedt voor mensen met diabetes, zowel type 1 als type 2.
Referenties
http://www.nhs.uk/news/2017/02February/Pages/Fasting-diet-may-help-regenerate-diabetic-pancreas.aspx