In het nieuws
Volgens een nieuwe Canadese studie helpt sms'en met een familielid, een vriend of zelfs een vreemde een mineure chirurgische ingreep beter te doorstaan. De patiënten hadden veel minder behoefte aan pijnbestrijding tijdens de operatie.
Factcheck
Deze goed uitgevoerde studie suggereert dat sms'en tijdens een kleine chirurgische ingreep de nood aan pijnstillers vermindert.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Eerdere studies toonden aan dat bepaalde interventies de nood aan pijnstilling tijdens mineure chirurgische ingrepen vermindert, waaronder luisteren naar ontspannende muziek of steun van een naaste. Canadese onderzoekers gingen na of dit ook geldt voor sms'en en spelletjes spelen op een gsm tijdens een kleine chirurgische ingreep onder lokale anesthesie (1).
Voor hun onderzoek recruteerden ze 98 volwassenen die een kleine chirurgische ingreep moesten ondergaan. Ze werden willekeurig in vier groepen verdeeld en iedere groep kreeg een andere opdracht: tijdens de ingreep sms'en met een naaste of vriend, sms'en met een onbekende (een ziekenhuisassistent) over hobby's en interesses, Angry Bird spelen op gsm of helemaal niets doen. Na de normale pre-operatieve procedure en de toediening van lokale verdoving, vroeg de chirurg tijdens de ingreep meermaals of de patiënt nog pijn ervaarde en of hij graag extra pijnstilling kreeg toegediend. Ruim een kwart (27,6%) van de patiënten had behoefte aan extra pijnstilling tijdens de operatie. Wie tijdens de ingreep sms'te met een vriend, naaste of met de assistent vroeg vier keer minder vaak naar extra pijnstilling dan diegenen die het gsm-spelletje Angry Birds speelden of niets bijzonders deden.
De onderzoekers besloten dat sms'en tijdens een kleine ingreep afleidt van de pijn en de nood aan extra pijnstillers vermindert.
Bron
(1) Guillory JE, Hancock JT, Woodruff C, Keilman J. Text Messaging Reduces Analgesic Requirements During Surgery. Pain Medicine. Published online December 19 2014
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Dit is een goed uitgevoerde studie, maar het aantal deelnemers is klein. Daarom zouden de resultaten moeten bevestigd worden in grotere studies. Een andere beperking is dat de arts in dit onderzoek min of meer kon raden tot welke groep de betrokken patiënt hoorde, omdat een aantal een gsm bij hadden. Dat kan zijn houding veranderd hebben en de resultaten hebben beïnvloed.
Opvallend was dat mensen die met de assistent sms'ten iets minder pijnstilling nodig hadden dan diegenen die met een bekende sms'ten. Mogelijk waren de bekenden bezorgder, wat de patiënt kan beïnvloed hebben. Dat gamen weinig effect heeft, terwijl het toch afleidt van de ingreep, kan ook te maken hebben met de kleine studiegroep.
De vraag rest of het vanuit hygiënisch oogpunt wel verantwoord is om te sms'en tijdens een ingreep.
Conclusie
Deze goed uitgevoerde studie suggereert dat sms'en tijdens een kleine chirurgische ingreep de nood aan pijnstillers vermindert.
Referenties
http://www.nhs.uk/news/2015/05May/Pages/Texting-may-help-relieve-pain-during-minor-surgery.aspx