Door u gekozen
Het is volkswijsheid die al generaties meegaat: met een dampende kop kippensoep ben je sneller van je verkoudheid verlost. Helpt dit huismiddeltje?
Factcheck
Een warme kop kippensoep doet ongetwijfeld deugd wanneer je verkouden bent, maar of je daarmee sneller van het gesnotter af bent, werd nooit onderzocht bij mensen.
Lees verder »Wat weten we hierover?
Geen enkel medicijn kan een verkoudheid in de kiem smoren. Niet zo erg, want verkoudheden genezen altijd vanzelf. Alleen duurt dat een kleine week, en dat blijft vervelend. Voor velen moeilijk om dat geduld op te brengen. Geen wonder dat tal van huismiddeltjes worden beproefd om sneller van het gesnotter af te geraken. Eéntje dat al generaties standhoudt, is kippensoep. Er bestaat geen wetenschappelijk onderzoek naar de werking van kippensoep op verkoudheidsvirussen, maar er werden wel laboratoriumexperimenten verricht. Zo blijkt kippensoep in een reageerbuis witte bloedcellen die betrokken zijn bij ontstekingsprocessen af te remmen (1). Theoretisch kan kippensoep dus ontstekingsverschijnselen beperken, en mogelijk ook deze die gepaard gaan met verkoudheid. Dit werd echter niet getest bij mensen, waardoor tot op heden niet is aangetoond dat kippensoep enig effect heeft op de duur van een verkoudheid.
Bron
(1)RennardBO, Ertl RF, Gossman GL, Robbins RA, Rennard SI; Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro. Chest. 2000 Oct;118(4):1150-7
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Dat kippensoep een populair huismiddeltje blijft, heeft mogelijk nog andere redenen, denken wetenschappers. Warme dranken doen sowieso deugd bij een verkoudheid: ze verzachten de ontstoken slijmvliezen. Bij het oplepelen van hete soep adem je ook damp in, waardoor het ontstoken neusslijmvlies bevochtigd wordt. Bovendien krijg je voldoende vocht binnen, wat belangrijk is wanneer je ziek bent.
Het zou nochtans makkelijk zijn om de kippensoeptheorie te onderzoeken. Je neemt een soepkip, water, bouillon en wat groenten en je zoekt een groep mensen die net verkouden geworden zijn. Vervolgens verdeel je ze in twee groepen: de ene groep krijgt dagelijks een kop kippensoep en de andere krijgt dagelijks een gelijkaardige soep met vergelijkbare smaak, maar zonder kip. De proefpersonen weten niet welke soep ze te eten krijgen. Vervolgens evalueer je de klachten van alle deelnemers. Is de kippensoepgroep sneller klachtenvrij, dan werkt het middeltje. Zo niet, werkt het waarschijnlijk niet. Tot nog toe heeft niemand de moeite gedaan om dergelijke studie op te zetten.
Conclusie
Een warme kop kippensoep doet ongetwijfeld deugd wanneer je verkouden bent, maar of je daarmee sneller van het gesnotter af bent, werd nooit onderzocht bij mensen.
Referenties
Cochrane Oostenrijk: http://www.medizin-transparent.at/huehnersuppe-bei-erkaeltung