In het nieuws
Onderzoekers van de universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland lanceerden Dentalslim: een apparaat dat je tanden op elkaar klemt, waardoor je je mond niet meer dan twee centimeter kan openen. Volgens de wetenschappers kunnen deze ‘tandklemmen’ helpen om gewicht te verliezen. Klopt dat?
Factcheck
Tandklemmen, waarbij je je mond nog amper kan openen en geen vast voedsel meer kan eten, kunnen helpen om snel gewicht te verliezen, bijvoorbeeld voor een heelkundige ingreep. Maar zoals bij veel vermageringsmethoden zijn de resultaten tijdelijk. Na het verwijderen van de klemmen stijgt het gewicht weer.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Omdat obesitas alomtegenwoordig is, zoeken wetenschappers naar hulpmiddelen om te vermageren. Een internationaal team onderzoekers ging na of tandklemmen kunnen helpen om mensen met obesitas gewicht te doen verliezen (1).
Tandklemmen zijn klemmen uit ijzer die op je tanden en tandvlees worden aangebracht, waardoor je mond nog slechts 2 centimer (!) open kan. Dat betekent dat je niet meer normaal vast voedsel kan eten, maar enkel vloeibare dranken en voedingsmiddelen. Bijgevolg neem je natuurlijk minder calorieën op. Daardoor verwerkt je lichaam je lichaamsvet als energiebron, en vermager je.
De onderzoekers plaatsten tandklemmen bij 7 deelnemers met obesitas. Gedurende 2 weken namen de deelnemers 1.200 calorieën per dag op, in de vorm van drinks en shakes.
- Het gemiddelde lichaamsgewicht daalde van 108 kg naar 101,6 kg.
- Twee weken na het verwijderen van de tandklemmen steeg het lichaamsgewicht weer tot 102,3 kg.
De wetenschappers besluiten dat tandklemmen een goedkope, tijdelijke methode zijn voor mensen met obesitas om snel gewicht te verliezen.
Bron
(1) Brunton PA, Ratnayake J, Bodansky HJ, et al. An intraoral device for weight loss: initial clinical findings. Br Dent J. 2021 Jun 25.
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Tandklemmen als vermageringsmethode lokten op internet veel negatieve reacties uit. Zo worden ze beschreven als ‘barbaarse marteltuigen’ en ‘onaanvaardbare folteringen’. Toch is deze vermageringsmethode niet nieuw: onderzoekers bestudeerden de techniek al in 1977 (2). In die tijd werden er geen tandklemmen gebruikt, maar werden de tanden verbonden met draden in ijzer tussen tandhaken.
- De wetenschappers rapporteerden dat de deelnemers gemiddeld 25 kg verloren op 6 maanden tijd.
- Na het verwijderen van de draden kwam de meerderheid van de deelnemers echter weer aan in gewicht.
Dat wijst op de beperkingen van deze vermageringsmethode, die we ook terugvinden bij klassieke vermageringsdiëten: de resultaten op lange termijn zijn bedroevend. Na het verwijderen van de tandklemmen stijgt het lichaamsgewicht vaak weer, door overconsumptie van voedingsmiddelen en dranken.
Met tandklemmen kan je op korte tijd gewicht verliezen, bijvoorbeeld voor een heelkundige ingreep. De methode kan ook helpen om te breken met vroegere eetgewoonten, zoals een verslaving aan zoete voedingsmiddelen. Je kan de klemmen steeds verwijderen wanneer dat nodig blijkt, bijv. wanneer je moet braken.
Mogelijke nevenwerkingen van tandklemmen zijn:
- een slecht ruikende adem;
- tandvleesontstekingen door beperkte mondzorg;
- moeilijke communicatie.
Conclusie
Tandklemmen, waarbij je je mond nog amper kan openen en geen vast voedsel meer kan eten, kunnen helpen om snel gewicht te verliezen, bijvoorbeeld voor een heelkundige ingreep. Maar zoals bij veel vermageringsmethoden zijn de resultaten tijdelijk. Na het verwijderen van de klemmen stijgt het gewicht weer.
Referenties
(2) Rodgers S, Burnet R, Goss A, et al. Jaw wiring in treatment of obesity. Lancet. 1977 Jun 11;1(8024):1221-2.