Marleen Finoulst Verschenen op 20/05/2016

In het nieuws

Volgens onderzoek aan het Imperial College London zou de werkzame stof uit paddo's, psilocybine, werken tegen depressies. De onderzoekers dienden flinke doses toe aan mensen die eerder onsuccesvol waren behandeld voor depressie. Een week later waren alle subjecten depressievrij.

Factcheck

Niet alle mensen met een depressie reageren gunstig op antidepressiva. In dit onderzoek wilde men nagaan of paddo’s een gunstig effect kunnen hebben. De studie werd uitgevoerd bij 12 vrijwilligers die zich op korte termijn duidelijk beter voelden. Zonder placebogroep en omwille van het kleine aantal deelnemers is het echter onmogelijk hieruit te besluiten dat paddo’s zouden werken bij depressie.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers uit Londen wilden nagaan of psilocybine in aanmerking kan komen als antidepressief middel bij matig tot ernstig depressieve mensen die niet reageren op klassieke antidepressiva (1). Psilocybine is het actieve bestanddeel van bepaalde hallucinogene paddenstoelen, die in België onder de drugwet vallen (2). Een synthetisch nagemaakte en geconcentreerde vorm is overigens LSD, een nog sterker tripmiddel. Psilocybine ingenomen via paddo’s (magic mushrooms) veroorzaakt veranderingen in zintuigelijke perceptie (hallucinaties), tijdsperceptie en stemming. Psychisch labiele mensen die deze paddo’s gebruiken, riskeren te ontsporen. Voor de Londense studie meldden zich 72 vrijwilligers aan, waarvan er 12 weerhouden werden. De 12 waren matig tot ernstig depressief, reageerden niet op antidepressiva en liepen geen verhoogd risico op psychose. Ze kregen eerst een lage dosis psilocybine, om te kijken hoe ze op de drug zouden reageren en een week later kregen ze een hoge dosis. De behandeling vond plaats in een ziekenhuis onder toeziend oog van een psychiater. Na de therapie werd iedereen 3 maanden nauw opgevolgd. De psychedelische effecten (trippen) traden op binnen het uur na inname van de drug, piekten na 2 tot 3 uur en waren niet langer detecteerbaar na 6 uur. Na een week voelden 8 van de 12 patiënten zich nog stukken beter, waarvan 7 depressievrij waren. Nadien namen de depressiescores bij de meesten opnieuw toe.

De onderzoekers besluiten dat psilocybine verder onderzoek verdient als mogelijke antidepressieve drug.

Bron

(1) Carhart-Harris RL, Bolstridge M, Rucker J, et al. Psilocybin with psychological support for treatment-resistant depression: an open-label feasibility study. The Lancet: Psychiatry. Published online May 17 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De studie is veel te beperkt om uitspraken te doen, zelfs niet bij spectaculaire resultaten. Er was geen controlegroep en 5 van de 12 patiënten hadden eerder al geëxperimenteerd met paddo’s, waardoor de verwachtingen mogelijk hoog gespannen waren. De hele studie-opzet en de aanwezigheid van de psychiater kunnen ook geholpen hebben. Iedereen rapporteerde angstgevoelens als belangrijkste nevenwerking. Andere ongewenste effecten waren misselijkheid, verwarring en hoofdpijn.

Het is nog niet zeker of dit onderzoek een vervolg krijgt, want een placebo bedenken voor paddo’s is moeilijk. In geval van een placebo mag de deelnemer namelijk niet weten of hij de actieve stof of de neppil krijgt. Bovendien zijn er veel ongewenste effecten en is trippen moeilijk verzoenbaar met het leven van alledag.

Experimenteren met paddo’s wordt ten zeerste afgeraden. De dosis psilocybine in illegaal verkregen paddo’s is onbekend en het risico op paniekaanvallen en zelfs psychose niet ondenkbaar.

Conclusie

Niet alle mensen met een depressie reageren gunstig op antidepressiva. In dit onderzoek wilde men nagaan of paddo’s een gunstig effect kunnen hebben. De studie werd uitgevoerd bij 12 vrijwilligers die zich op korte termijn duidelijk beter voelden. Zonder placebogroep en omwille van het kleine aantal deelnemers is het echter onmogelijk hieruit te besluiten dat paddo’s zouden werken bij depressie.

Referenties

(2) http://www.vad.be/media/37472/dossier_smartdrugs_met_cover.pdf

http://www.nhs.uk/news/2016/05May/Pages/Magic-mushroom-ingredient-tested-as-depression-treatment.aspx


Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief