In het nieuws
Ongelijkheid in sociale klasse beperkt zich niet tot inkomens en opleidingsniveaus. Ook de gezondheid komt in het gedrang. Nieuw onderzoek laat nu zien dat het immuunsysteem van makaken verbetert als zij stijgen op de sociale ladder.
Factcheck
Bij rhesusaapjes zou de plaats in de hiërarchie een rechtstreekse impact hebben op bepaalde cellen van het immuunsysteem, zo blijkt uit onderzoek. Of dit ook opgaat bij mensen, waar status een complexer gegeven is, is niet aangetoond.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Onderzoekers van de Verenigde Staten, Canada en Kenia onderzochten de impact van de plaats in de hiërarchie binnen een groep vrouwelijke rhesusaapjes op biomerkers in het bloed die correleren met het afweer- of immuunsysteem (1). Vijfenveertig in gevangenschap levende rhesusaapjes werden in 9 groepen ondergebracht en een jaar lang geobserveerd. Zodra de onderzoekers een goed zicht hadden op de hiërarchie binnen iedere groep (rhesusaapjes leven volgens een strakke hiërarchie), werden aapjes van groep veranderd. Nieuwkomers in een groep zitten onderaan de hiërarchische ladder. Van alle aapjes werden regelmatig bloedstalen genomen.
De onderzoekers vonden een verband tussen plaats in de hiërarchie en de activiteit twee specifieke witte bloedcellen: de zogenaamde T-helpercellen en de NK-cellen (natural killer). Beiden spelen een rol in het immuunsysteem.
Ze concluderen dat sociale status een rechtstreekse invloed heeft op het immuunsysteem en veronderstellen dat dit mogelijk ook bij mensen het geval is, omdat mensen en rhesusaapjes het grootste deel van hun DNA gemeen hebben.
Bron
(1) Snyder-Mackler N, Sanz J, Kohn JN, et al. Social status alters immune regulation and response to infection in macaques. Science. Published online November 25 2016
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Het is al langer aangetoond dat socio-economische status een impact heeft op de levensverwachting, en dit wordt steeds toegeschreven aan ongezondere leefgewoonten, zoals roken, alcoholconsumptie, ongezonde voeding en huisvesting.
Nieuw in dit onderzoek is de suggestie dat status zelf een rechtstreekse impact heeft op het afweersysteem. Of dit ook voor mensen geldt, is nog de vraag. Bij rhesusaapjes bestaat een strikte hiërarchie, terwijl status bij mensen een stuk complexer is.
Conclusie
Bij rhesusaapjes zou de plaats in de hiërarchie een rechtstreekse impact hebben op bepaalde cellen van het immuunsysteem, zo blijkt uit onderzoek. Of dit ook opgaat bij mensen, waar status een complexer gegeven is, is niet aangetoond.
Referenties
http://www.nhs.uk/news/2016/11November/Pages/Low-social-status-damages-immune-function.aspx