Cebam Verschenen op 14/09/2017

In het nieuws

Er wordt gezegd dat liefde kan leiden tot een gebroken hart. Uit een studie blijkt echter dat een ongezonde relatie ook kan leiden tot een slecht werkend immuunsysteem.

Factcheck

Deze kleine studie suggereert dat mensen met bindingsangst meer stresshormoon en minder immuuncellen hebben. Of dit wordt veroorzaakt door bindingsangst, of eerder andersom, kan men hier echter niet uit afleiden.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een groep Amerikaanse onderzoekers voerde een studie uit bij 85 koppels die minstens twee jaar getrouwd zijn. (1) Alle koppels moesten bloed- en speekselstalen laten afnemen en een vragenlijst over bindingsangst invullen. Bindingsangst wordt gekenmerkt door afhankelijkheid van anderen, angst om afgewezen te worden en hechte relaties aan te gaan. In het speeksel ging men het cortisolgehalte na. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd: het komt vrij bij zowel fysieke als psychologische stress. Het werkt ontstekingsremmend en het onderdrukt het immuunsysteem. In het bloed bekeek men het aantal T-cellen: dit zijn immuuncellen, hoe minder je er hebt, hoe zwakker je immuunsysteem is. Omdat cortisol en het immuunsysteem ook beïnvloed worden door slaapstoornissen en angst in het algemeen, werden hier aparte vragenlijsten voor ingevuld.

Uit de resultaten blijkt dat personen met meer bindingsangst meer cortisol in hun speeksel en minder T-cellen in hun bloed hebben. Deze effecten bleven gelijk wanneer men rekening hield met slaapkwaliteit en angst in het algemeen.

Bron

(1) Jaremka LM, Glaser R, Loving TJ, et al. Attachment Anxiety Is Linked to Alterations in Cortisol Production and Cellular Immunity Psychological Science. Published online January 10 2013

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze kleine studie is een voorbeeld van een cross-sectioneel onderzoek. Dat betekent dat een meting gebeurt op één tijdstip, in plaats van een persoon voor een langere tijd te volgen. Het nadeel aan dit soort studies is dat er geen oorzaak-gevolgrelatie kan bepaald worden, en dat men niet kan bewijzen wat eerst gebeurde. We kunnen dus aan de hand van deze studie niet met zekerheid weten of mensen met bindingsangst een slechter immuunsysteem hebben. Het zou namelijk ook kunnen dat mensen met een hoger cortisolgehalte, vaker bindingsangst hebben. De oorzaak-gevolg relatie valt hier niet uit af te leiden.

Verder wordt in de kranten gesproken over een ‘slechte relatie’, en gaat het in dit onderzoek specifiek over bindingsangst. Deze twee gaan niet steeds hand in hand, dus over ongezonde relaties kan geen uitspraak gedaan worden aan de hand van deze studie.

Ondanks deze beperkingen is het onderzoek een argument voor de theorie dat ons emotioneel welzijn een verband houdt met onze fysieke gezondheid. De onderzoekers geven geen suggesties over mogelijke oplossingen voor bindingsangst. 

Conclusie

Deze kleine studie suggereert dat mensen met bindingsangst meer stresshormoon en minder immuuncellen hebben. Of dit wordt veroorzaakt door bindingsangst, of eerder andersom, kan men hier echter niet uit afleiden.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/mental-health/needy-partners-have-weaker-immune-systems/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief