Marleen Finoulst Verschenen op 14/04/2015

In het nieuws

Britse tandartsen trekken aan de alarmbel. De helft van alle kinderen heeft rotte melktanden. Ook bij ons zijn kleuters met wel 10 rotte tanden geen uitzondering meer.

Factcheck

Steeds meer kinderen hebben rotte melktanden, door te veel gesuikerd voedsel en gesuikerde drank in combinatie met een slechte mondhygiëne. Armoede is daarbij een versterkende factor. Dit fenomeen doet zich niet enkel in Groot-Brittannië voor, maar ook bij ons.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In Groot-Brittannië wordt sinds 1973 om de 10 jaar een groot onderzoek verricht naar de mondgezondheid van kinderen van 5, 8, 12 en 15 jaar. De gegevens worden verzameld bij tandartsen en schoolartsen. Zopas werd het nieuwe rapport voorgesteld dat betrekking heeft op de periode 2003 tot 2013 (1). Tandbederf van melktanden werd aangetroffen bij een derde van de 5- en 12-jarigen en de helft van de 8- en 15-jarigen. Er was een duidelijke link met armoede. Van de 5-jarigen die in armoede leven had 21% ernstige gebitsschade tegenover 11% van de leeftijdsgenootjes uit rijkere gezinnen. Voor de 15-jarigen bedroegen deze cijfers respectievelijk 26% en 12%.

De jongeren met rotte tanden rapporteerden schaamte, moeilijkheden bij het eten en niet durven lachen omwille van het slechte gebit. Bij één op zeven kinderen was de gebitsschade zeer uitgebreid.

De tandartsen waarschuwen dat er meer aandacht moet zijn voor mondgezondheid: fluoride in het drinkwater, dagelijks poetsen en gezonde voeding.

Bron

(1) Health and Social Care Information Centre. Child Dental Health Survey 2013, England, Wales and Northern Ireland [NS]. Published March 19 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

In België doet zich een gelijkaardig fenomeen voor. Aan de Universiteit Gent alleen al worden jaarlijks 500 kindjes met een extreem rot melkgebit (minstens de helft van de 20 tandjes rot) onder narcose behandeld, zo verkondigde professor tandheeldkunde Luc Martens onlangs in de media.

Dergelijke extreme toestanden hebben volgens hem meerdere oorzaken: slechte eet- en drinkgewoonten, zoals suikerrijke snacks en gesuikerde drankjes, in combinatie met te weinig gebitshygiëne. Ook bij ons is armoede een versterkende factor en is er minder aandacht voor tandjes poetsen en gezonde voeding in kansarme gezinnen. Een goede verzorging van het melkgebit is zeer belangrijk: wie dat verwaarloost, verwaarloost later meestal ook de definitieve tanden en krijgt te maken met een lager zelfbeeld.

Kind en Gezin heeft een aantal praktische tips voor de verzorging van melktandjes (2).

Conclusie

Steeds meer kinderen hebben rotte melktanden, door te veel gesuikerd voedsel en gesuikerde drank in combinatie met een slechte mondhygiëne. Armoede is daarbij een versterkende factor. Dit fenomeen doet zich niet enkel in Groot-Brittannië voor, maar ook bij ons.

Referenties

(2) http://www.kindengezin.be/verzorging/tandjes/poetsen/

http://www.nhs.uk/news/2015/03March/Pages/are-half-of-childrens-teeth-rotten.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief