Marleen Finoulst Verschenen op 08/03/2022

In het nieuws

Sinds er miljarden doses covid-vaccins werden toegediend en mogelijke nevenwerkingen konden gemeld worden aan officiële instanties, is de lijst van nevenwerkingen alsmaar langer geworden. Eentje daarvan, dat veel mensen verontrust, is haaruitval. Wat weten we hierover?

Factcheck

Vooral na een corona-infectie en een zeldzame keer na een coronavaccinatie kan tijdelijke haaruitval optreden. Dit fenomeen is angstaanjagend, maar hoeft niet te verontrusten. De haargroei hervat altijd spontaan. Geduld is de beste remedie. Het mechanisme hierachter is niet goed bekend. Haarverlies komt wel vaker voor na episodes van hevige stress, koorts en infectie.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Haaruitval na coronavaccinatie

Op sociale media draait de geruchtenmolen op volle toeren. Een bericht dat veel mensen ongerust blijkt te maken, zijn de gevallen van haaruitval na covid-vaccinatie (1). In de wetenschappelijke literatuur vinden we 3 beschreven gevallen van opvallend haarverlies 2 tot 3 weken na toediening van een eerste dosis van een mRNA-vaccin (Pfizer of Moderna).

  • In de 3 gevallen gaat het om tijdelijk haarverlies, dat in vakjargon alopecia areata wordt genoemd: dat is plaatselijke haaruitval, met hier en daar een kale plek in de haardos.
  • Vermoedelijk gaat het om een immuunreactie van het vaccin.
  • In de 3 beschreven gevallen ging het om mensen die eerder, in andere omstandigheden, ook al eens geconfronteerd werden met dergelijke kale plekken (2). De haaruitval was steeds tijdelijk.
Haaruitval na corona-infectie

Tijdelijke haaruitval komt ook soms voor na het doormaken van covid. In een Amerikaanse studie werden 39 personen samengebracht die na een bevestigde coronabesmetting (PCR-test) met haaruitval te maken kregen.

  • Alle deelnemers hadden slechts milde covid-symptomen gehad, maar gaven aan opvallend veel haren te verliezen binnen de 2, 3 maanden na de infectie (3).
  • Hier ging het om een andere vorm van haaruitval: geen kale plekken, maar verspreide haaruitval (telogeen effluvium).
    • Daarbij merk je bijvoorbeeld dat je haarborstel vol haar zit en je je haren heel makkelijk kan uittrekken.
    • De uitgetrokken haren hebben witte knopjes aan de haarwortel.
Bron

(1) Onrust op sociale media

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Dermatologen waarschuwen dat haarverlies 2 tot 3 maanden na het doormaken van covid niet zo ongewoon is, en dat het stopt na 6 tot 9 maanden. Daarna hervat de haargroei zich als voorheen (4).

  • Dit fenomeen komt nog voor na andere infecties, koorts en hevige stressperiodes. Het mechanisme erachter is niet goed bekend.
  • Na enkele maanden verbetert het spontaan.
  • Je kan niets doen om de haaruitval te stoppen of de haargroei te versnellen.

Tijdelijke haaruitval komt veel vaker voor na een corona-infectie dan na een coronavaccinatie. Het wordt slechts zeer zelden gerapporteerd als nevenwerking van een coronavaccin, maar toch haalt dat vaker de media (4).

Conclusie

Vooral na een corona-infectie en een zeldzame keer na een coronavaccinatie kan tijdelijke haaruitval optreden. Dit fenomeen is angstaanjagend, maar hoeft niet te verontrusten. De haargroei hervat altijd spontaan. Geduld is de beste remedie. Het mechanisme hierachter is niet goed bekend. Haarverlies komt wel vaker voor na episodes van hevige stress, koorts en infectie.

Referenties
  • (2) Rossi A, Magri F, Michelini S et al. Recurrence of alopecia areata after covid-19 vaccination: A report of three cases in Italy. J Cosmet Dermatol. 2021 Dec;20(12):3753-3757. doi: 10.1111/jocd.14581. Epub 2021 Nov 6. PMID: 34741583.
  • (3) Sharquie KE, Jabbar RI. COVID-19 infection is a major cause of acute telogen effluvium. Ir J Med Sci. 2021 Aug 31:1–5. doi: 10.1007/s11845-021-02754-5. Epub ahead of print. PMID: 34467470; PMCID: PMC8407603.
  • (4) https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/causes/covid-19
Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief