In het nieuws
Als alternatief voor de wildgroei aan voedingshypes, gezondheidsclaims en kookboeken, lanceert het Vlaams Instituut Gezond Leven een app en een website met gezonde recepten.
Factcheck
Het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde een receptenwebsite en een app die een goede tool kunnen zijn om je te helpen om gezonder te eten. De recepten kaderen in de aanbevelingen van de Omgekeerde Voedingsdriehoek en werden door onafhankelijke voedinsspecialisten beoordeeld.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Onderzoek toont aan dat vele Vlamingen gezonder zouden eten als ze juiste en motiverende informatie zouden krijgen. Het Vlaams Instituut Gezond Leven startte daarom een receptenwebsite en een app (1).
Het platform bevat meer dan 1.000 eenvoudige en gezonde recepten die beantwoorden aan de voedingsrichtlijnen van de Omgekeerde Voedingsdriehoek. Dat is het voedingsmodel van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het doel is om niet alleen gezonde recepten aan te bieden, maar ook de wildgroei aan voedingshypes en andere commerciële activiteiten te bestrijden.
Het instituut werkte samen met onder andere het Nutrition Information Centre (NICE) van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), en met de vegetarische beweging EVA. Deze partners selecteerde de recepten, waarna onafhankelijke gezondheidsspecialisten ze toetsten aan de voedingsrichtlijnen van de Omgekeerde Voedingsdriehoek.
Samengevat bevatten deze voedingsrichtlijnen weinig rood vlees en boter, en veel fruit en groenten. Er zijn niet alleen traditioneel Vlaamse recepten, maar ook exotische en vegetarische recepten. Het doel is om de bevolking te helpen om beter en gezonder te eten.
Bron
https://www.zekergezond.be/tabs/home
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Om gezonde eet- en leefgewoonten aan te leren, is toegang tot onafhankelijke en duidelijke informatie essentieel. De website en app van het Vlaams Instituut Gezond Leven slaagt in dat opzet.
Het maakt het gemakkelijk om gezonder te eten door je te helpen bij het plannen en aankopen van je maaltijden. Ze bieden ook budgetvriendelijke recepten aan. Je kunt de recepten indelen naar moeilijkheidsgraad en bereidingstijd.
Het Vlaams Instituut Gezond Leven werkt samen met twee lobbygroepen: NICE staat bekend als de melklobby en EVA staat voor vegetarisme. Dit is op zich geen probleem, want de tool biedt enkel recepten aan. De gebruiker kiest zelf wat hij of zij lekker zal vinden. Ze maken geen eenzijdig gebruik van de wetenschappelijke literatuur.
Deze app en de website maken gezond koken gemakkelijker en toegankelijker. Met de strijd tegen obesitas in het achterhoofd zou het ook nuttig geweest zijn om de energiewaarde per portie te vermelden, en hoeveel je moet bewegen om deze energie te verbruiken. Dat doen ze niet.
In de toekomst zou het interessant zijn om aan de hand van deze recepten doelgericht mensen te begeleiden om gezonder te eten. Zo vermijden we dat we weer de mensen motiveren die al goed bezig zijn.
Conclusie
Het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde een receptenwebsite en een app die een goede tool kunnen zijn om je te helpen om gezonder te eten. De recepten kaderen in de aanbevelingen van de Omgekeerde Voedingsdriehoek en werden door onafhankelijke voedinsspecialisten beoordeeld.