In het nieuws
Ruim vier op de tien bouwvakkers sporten nooit, zo blijkt uit cijfers van HR-dienstengroep Liantis. Bouwvakkers zijn iets onsportiever dan het gemiddelde. Daar hebben ze een goed excuus voor: ze bewegen al genoeg op het werk om gezond en in conditie te zijn. Klopt dat?
Factcheck
Mensen met fysiek zware jobs zijn evenzeer gebaat bij voldoende beweging in hun vrije tijd als mensen met een zittend beroep. Advies om regelmatig te bewegen staat los van de arbeid die je verricht. Inspanningen buiten de werkuren verhogen je fysieke conditie en verlagen je bloeddruk, en dus je risico op hart- en vaatziekten.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Uit een analyse van HR-dienstengroep Liantis bij 110.816 Belgische werknemers (1) blijkt dat:
- maar liefst 36,3% van alle medewerkers niet aan sport of lichaamsbeweging doet voor of na het werk;
- 39,2% dat wel doet, maar minder dan 3 keer per week;
- 24,5% dit minstens 3 keer per week doet.
In bepaalde sectoren geven medewerkers aan dat ze meer bewegen na de werkuren dan het gemiddelde (63,7%). Dat is bijvoorbeeld het geval bij:
- openbare besturen met 70,75%;
- de zorgsector met 68,75%.
In andere sectoren ligt het aantal medewerkers dat aangeeft dat ze niet sporten voor of na het werk beduidend hoger dan het gemiddelde van 36,3%:
- de transportsector (44%);
- administratieve en ondersteunende diensten (43%);
- de bouwsector (42%).
Nochtans is het ook voor een fysiek actieve sector als de bouw belangrijk dat mensen genoeg sporten, stelt Prof. Dr. Els Clays (UGent, vakgroep Volksgezondheid), expert in welzijn op het werk: “Vaak gaat men ervan uit dat mensen met een fysiek actieve job al voldoende bewegen op hun werk om gezond te zijn, maar onderzoek spreekt dit tegen.”
Bron
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Erg belastende arbeid, zoals zware gewichten heffen of veel met je armen en schouders bewegen, verhoogt je bloeddruk. Dar blijkt uit Belgisch onderzoek (3). Inspanningen tijdens je vrije tijd daarentegen, zoals wandelen en fietsen, verlagen je bloeddruk (4).
De Belgische Physical Fitness Study (3) onderzocht 1.456 gezonde mannen tussen 40 en 55 jaar oud, zonder hart- en vaatziekten. Het onderzoek bracht een belangrijke beïnvloedende factor aan het licht: conditie.
- Een slechte fysieke conditie bleek het risico op hartziekte of vroegtijdige sterfte te verhogen, ook in de groep met een fysiek zwaar belastende baan.
- Weinig lichaamsbeweging in de vrije tijd blijkt zowel voor arbeiders met een zware job als voor mensen met een zittend beroep een gezondheidsrisico.
- De gevolgen van zware arbeid wegen het meest door bij mensen met de slechtste conditie.
Wil je graag meer bewegen buiten (of tijdens) je werkuren? Op de website van Gezond Leven lees je hoe je beweegmomenten kan inlassen.
Conclusie
Mensen met fysiek zware jobs zijn evenzeer gebaat bij voldoende beweging in hun vrije tijd als mensen met een zittend beroep. Advies om regelmatig te bewegen staat los van de arbeid die je verricht. Inspanningen buiten de werkuren verhogen je fysieke conditie en verlagen je bloeddruk, en dus je risico op hart- en vaatziekten.
Referenties
- Bron: Tijdschrift voor Geneeskunde vol.70, nr.19 (1/10/2014). www.tvgg.be
- (2) Holtermann A, Steen Mortensen O, Burr H, Sogaard K, Gynthelberg F, Suadicani P. The interplay between physical activity at work and during leisure time – risk of ischemic heart disease and all-cause mortality in middle-aged Caucasian men. Scand J Work Environ Health 2009;35(6):466-474
- (3) Clays E, De Bacquer D, Van Herck K, De Backer G, Kittel F, Holtermann A. Occupational and leisure time physical activity in contrasting relation to ambulantory blood pressure. BMC Public Health 2012:12:1002
- (4) Eicher JD, Maresh CM, Tsongalis GJ, Thompson PD, Pescatello LS. The additive blood pressure lowering effects of exercise intensity on post-exercise hypotension. Am Heart J 2010;160:513-520