Marleen Finoulst Verschenen op 26/11/2024

In het nieuws

60% van de vrouwen is onvoldoende geïnformeerd over urine-incontinentie en de helft weet niet waar de bekkenbodemspieren zich bevinden. Dat blijkt uit een enquête van PlusMagazine en Always Discreet. In een reactie stelt Cindy Dunon, menopauzeconsulente aan het Universitair Ziekenhuis Brussel: ‘Veel vrouwen zijn zich niet bewust van de invloed die sterke bekkenbodemspieren kunnen hebben op het beheersen van urine-incontinentie, vooral tijdens en na de menopauze.’ Het verhaal stond op 15 oktober 2024 in PlusMagazine en op PlusMagazine.be.

Factcheck

Cindy Dunon heeft overschot van gelijk. Nogal wat vrouwen kampen af en toe met ongewild urineverlies en durven daar niet over te praten. Dit probleem kan nochtans goed worden aangepakt met blaastraining: oefeningen die de bekkenbodemspieren versterken. Je kan ze aanleren bij een kinesitherapeut met specialisatie bekkenbodem.

Lees verder »
waar

Waar komt dit nieuws vandaan?

PlusMagazine, het magazine voor 50-plussers, liet een enquête uitvoeren door onderzoeksbureau IVOX en in samenwerking met Always Discreet. Ze bevroegen 1.500 vrouwen van 40 jaar en ouder (1).

  • Bijna drie vierde van de respondenten bleek perimenopauzale klachten te hebben, waaronder ongewild urineverlies.
  • 60% stelde onvoldoende geïnformeerd te zijn over dat probleem.
  • De helft wist niet dat de bekkenbodem verbonden is met de blaas, en ook niet wat het belang is van versterkingsoefeningen.

In het artikel in PlusMagazine reageert menopauzeconsulente Cindy Dumon: ‘Veel vrouwen zijn zich niet bewust van de invloed die sterke bekkenbodemspieren kunnen hebben op het beheersen van urine-incontinentie, vooral tijdens en na de menopauze.’

Bron

(1) Onlineredactie. 8 op de 10 vrouwen in de menopauze ervaart taboe rond urine-incontinentie. PlusMagazine. 15 oktober 2024.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Een verzwakte bekkenbodem is een van de belangrijkste oorzaken van ongewild urineverlies bij vrouwen. Eén op de vier vrouwen heeft er ooit last van. Hoe ouder, hoe vaker de klacht opduikt.

Er bestaan verschillende vormen van ongewild urineverlies. Bij vrouwelijke 40-plussers gaat het vaak om plasdrang, stressincontinentie en inspanningsincontinentie. In bijna alle gevallen kan het versterken van de bekkenbodem helpen.

Wat doet de bekkenbodem?

De bekkenbodem bestaat uit spieren en bindweefsel en ligt rond de plasbuis, vagina en anus. De spieren hebben een trechtervorm en vangen de druk op die in de buik ontstaat. Bijvoorbeeld tijdens hoesten, niezen, lachen en bewegen. Een van de functies van de bekkenbodem is het ophouden van urine.

Het nut van oefeningen

Het effect van specifieke bekkenbodemspieroefeningen tegen ongewild urineverlies (ook aangeduid als blaastraining) is bewezen in drie gecontroleerde studies die werden opgenomen in de Europese richtlijn urine-incontinentie (2).

Vergelijkend onderzoek tussen medicatie voor ongewild urineverlies enerzijds en blaastraining anderzijds, vindt zelfs geen duidelijk verschil tussen beide remedies. Bovendien heeft blaastraining geen ongewenste bijwerkingen, in tegenstelling tot de medicatie, die vaak aanleiding geeft tot een droge mond.

Een nadeel van de bekkenbodemspieroefeningen is dat je ze moet blijven doen om het gunstig effect te behouden.

Je kan de oefeningen aanleren bij een gespecialiseerde kinesitherapeut.

Meer weten?

Meer tips om ongewild urineverlies te voorkomen, vind je op de website PlasPraat (3) en op de website The Pelvic Floor (4).

Conclusie

Cindy Dunon heeft overschot van gelijk. Nogal wat vrouwen kampen af en toe met ongewild urineverlies en durven daar niet over te praten. Dit probleem kan nochtans goed worden aangepakt met blaastraining: oefeningen die de bekkenbodemspieren versterken. Je kan ze aanleren bij een kinesitherapeut met specialisatie bekkenbodem.

Referenties
Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief