Marleen Finoulst Verschenen op 24/10/2024

In het nieuws

Wanneer je snipverkouden bent, wil je daar zo snel mogelijk vanaf. Omdat er geen duidelijke behandeling bestaat, circuleren er heel wat remedies en middeltjes die je sneller van het gesnotter zouden afhelpen. Nieuw in het rijtje is een nachtje slapen met gesnipperde ui in je sokken. Dat stelt een filmpje op Instagram.

Conclusie

Aan de prikkelende stoffen die vrijkomen wanneer je een ui snippert, worden van oudsher geneeskrachtige, luchtzuiverende eigenschappen toegedicht. Het is een grootmoedersmiddeltje tegen verkoudheden. Dat een ui je niet sneller van het gesnotter afhelpt, blijkt uit onderzoek. Het filmpje hierover op sociale media schakelt onwaarheden, gebaseerd op oud bijgeloof, aan elkaar.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het filmpje van Baltic Health waarin beweerd wordt dat een gesnipperde ui in je sokken je in één nacht van de lastige symptomen van een verkoudheid afhelpt, haalde bijna 170.000 likes op het sociale-mediaplatform Instagram (1). Baltic Health is een account dat advies verstrekt over gezondheid op basis van natuurproducten, zonder duidelijke medische achtergrond.

In hun nieuwe filmpje demonstreert Baltic Health een natuurlijke remedie tegen verkoudheid. Je snippert een ui en verdeelt de stukjes over 2 plastic zakjes die je om je voeten knoopt.

  • Zorg ervoor dat de stukjes in contact komen met je voetzolen.
  • Trek daarover sokken aan en ga slapen.

Volgens het filmpje hebben de voetzolen grote poriën en worden de werkzame stoffen van de ui via die poriën opgenomen in je lichaam, om vervolgens je neus vrij te maken. De volgende ochtend zou je van je hardnekkige verkoudheidsklachten af zijn.

Bron

(1) Baltichealthusa. Instagram post. 31 juli 2024.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Poriën

Poriën zijn openingen van talg- en zweetklieren in het huidoppervlak. Ze produceren talg. Die beschermt de huid tegen uitdroging en ook tegen zweet, om de lichaamstemperatuur te regelen.

  • Poriën nemen geen producten op en laten ook geen stoffen doordringen in het lichaam.
  • Grote poriën komen vooral voor op en rond je neus en niet op je voetzolen.
Ui

Een bekend grootmoedersmiddel tegen verkoudheden is een doorgesneden ui op het nachtkastje. Die zou tijdens het slapen je neus ontstoppen door afgifte van vluchtige stoffen waaraan geneeskrachtige eigenschappen worden toegeschreven.

De gesnipperde ui in de plastic zakjes is daarop een variatie. Het blijft een raadsel hoe de vluchtige stoffen uit een ui de verkoudheidsvirussen in je luchtwegen zouden kunnen doden. Dat ze dat niet doen, toont een wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidsbeweringen over uien: ze zijn vals (2). Je raakt niet sneller van je verkoudheid af.

Oorsprong

Voor de ontdekking van micro-organismen zoals virussen en bacteriën, dachten mensen dat onzuivere lucht de oorzaak was van vele ziektes, waaronder een verkoudheid. Daarom werden middelen als uien en knoflook gebruikt om lucht te zuiveren en zo ziekten te voorkomen of genezen. De wetenschap heeft dat idee allang achterhaald: niet onzuivere lucht, maar virussen zijn oorzaak van een verkoudheid.

Hoe je een verkoudheid wel kan verlichten, lees je in onze patiëntenrichtlijn.

Conclusie

Aan de prikkelende stoffen die vrijkomen wanneer je een ui snippert, worden van oudsher geneeskrachtige, luchtzuiverende eigenschappen toegedicht. Het is een grootmoedersmiddeltje tegen verkoudheden. Dat een ui je niet sneller van het gesnotter afhelpt, blijkt uit onderzoek. Het filmpje hierover op sociale media schakelt onwaarheden, gebaseerd op oud bijgeloof, aan elkaar.

Referenties

(2) Teshika JD, Zakariyyah AM, Zaynab T, Zengin G, Rengasamy KR, Pandian SK, Fawzi MM. Traditional and modern uses of onion bulb (Allium cepa L.): a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr 2018; 4:1-32.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief