In het nieuws
Steeds meer jongeren drinken sportdrank buiten de context van sport, zeggen onderzoekers uit Wales. Ze lijken niet te beseffen dat deze dranken zeer veel suiker bevatten en nefast zijn voor de tanden.
Factcheck
De consumptie van sportdrank zou beter beperkt blijven tot een rehydratatiedrank na een intensieve sportinspanning van minstens één uur, omdat de combinatie van suiker en zuren nefast is voor de tanden. Jongeren in Wales drinken het steeds vaker buiten een sportcontext, waarschuwen Britse onderzoekers.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Sportdrank bevat suikers en zuren en vormt daardoor een regelrechte aanslag op het tandglazuur. Ze zijn bedoeld om te gebruiken na een intensieve sportinspanning van minstens één uur. Voor matige en kortdurende sportinspanningen zijn ze te mijden en is water een veel betere dorstlesser. Onderzoekers van de universiteit van Cardiff peilden bij 160 tieners tussen 12 en 14 jaar uit diverse middelbare scholen in Wales naar hun sportdrankconsumptie (1). Of ze sportdrank consumeerden, hoeveel, waar ze het kochten en waarom ze het drinken. De meerderheid (89,4%) dronk al sportdrank en bijna de helft (48,3%) doet dat minstens twee keer per week. De drankjes worden gekocht in lokale winkeltjes of supermarkten. Van de jongens antwoordde 77,9% dat ze sportdrank drinken tijdens het sporten, terwijl de helft van de meisjes (51,4%) het meestal gewoon samen met vriendinnen drinkt. De belangrijkste reden om voor sportdrank te kiezen is de lekkere smaak (90%), terwijl aanvullen van energie (47,6%) en rehydratatie na sport (23,1%) minder populaire antwoorden zijn.
De onderzoekers besluiten dat sportdrank veelvuldig gedronken wordt door tieners en vaak buiten een sportcontext.
Bron
(1) Broughton D, Fairchild RM, Morgan MZ. A survey of sports drinks consumption among adolescents. British Dental Journal. Published online June 24 2016
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Reclame voor sportdranken moet duidelijker zijn, suggereren de onderzoekers. De drank zou enkel mogen gedronken worden na een intensieve sportinspanning en niet daarbuiten. Het is slecht gesteld met de mondgezondheid van (Britse) tieners, en gesuikerde dranken dragen daartoe bij. Sportdranken zijn nefast voor het gebit, omdat ze suiker en zuren combineren. Sommige merken bevelen ook aan om de drank zo kort mogelijk in de mond te houden, om de tanden te sparen. Jongeren zouden te weinig beseffen dat sportdrank ongezond is, omdat het met een gezonde activiteit (sport) in verband gebracht wordt.
De enquête werd in Wales gevoerd, dus de cijfers kunnen niet zomaar veralgemeend worden. Maar dat sportdrank slecht is voor de tanden, geldt voor iedereen.
Conclusie
De consumptie van sportdrank zou beter beperkt blijven tot een rehydratatiedrank na een intensieve sportinspanning van minstens één uur, omdat de combinatie van suiker en zuren nefast is voor de tanden. Jongeren in Wales drinken het steeds vaker buiten een sportcontext, waarschuwen Britse onderzoekers.
Referenties
http://www.nhs.uk/news/2016/06June/Pages/Sports-drinks-may-have-adverse-effects-on-teens-dental-health.aspx