Marleen Finoulst Verschenen op 13/11/2014

In het nieuws

Wetenschappers aan de universiteiten van Texas en New Mexico waarschuwen voor de gevolgen van cannabis. Uit een recent onderzoek besluiten ze dat elke dag cannabis roken de grijze hersenmassa doet krimpen.

Factcheck

Deze studie stelt niet vast dat chronisch cannabisgebruik de hersenen doen krimpen. Er werden wel verschillen gevonden in het brein van cannabis- versus niet-cannabisgebruikers, maar die hebben mogelijk niets met de drug te maken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers vergeleken hersenscans (MRI's) van 48 zware cannabisgebruikers (minstens 4 keer per week gedurende de voorbije 6 maanden) met hersenscans van 62 niet-gebruikers van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht (1).

Ze vonden diverse verschillen in breinstructuur in de orbitofrontale regio, het gebied van de grijze massa waarin het beloningscentrum gesitueerd wordt. Dat gebied bevat veel zogenaamde endocannabinoïd-receptoren: slotjes op hersencellen waarop tetrahydrocannabinol (THC), de actieve substantie van cannabis, past. Dit gebied was kleiner in volume bij cannabisgebruikers in vergelijking met niet-gebruikers, maar het bevatte wel meer activiteit. Sommige hersenveranderingen correleerden met de leeftijd waarop de gebruiker zijn eerste joint had opgestoken, andere met bepaalde gedragswijzigingen, al is niet duidelijk welke.

De onderzoekers besloten dat chronisch marihuana-gebruik in verband gebracht wordt met 'complexe processen in de hersenen', en dat de duur van gebruik mogelijk een bijkomende rol speelt in deze wijzigingen.

Bron

(1) Filbey FM, et al. Long-term effects of marijuana use on the brain. PNAS. Published 10 November 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De studie zegt eigenlijk heel weinig: het is een momentopname bij cannabis- versus niet-cannabisgebruikers, waarbij veranderingen in een bepaalde regio in het brein (onder andere volumevermindering) is vastgesteld. Het is niet bekend of deze wijzigingen er al waren vooraleer de gebruikers met de drug in contact kwamen. Misschien zijn bepaalde mensen gevoeliger voor cannabisgebruik en waren deze verschillen al bij het begin aanwezig. Het is evenmin duidelijk wat de vastgestelde verschillen precies te betekenen hebben.

Uiteraard is cannabisgebruik niet onschuldig: chronische gebruikers lopen dubbel zoveel risico op een psychose, die soms eindigt in schizofrenie. Hoe jonger met de drug gestart wordt, hoe ernstiger de gevolgen. Over de effecten en risico's van cannabisgebruik kan u een dossier gratis downloaden op de website van de Vereniging voor Alcohol en Drugs (VAD) (2).

Conclusie

Deze studie stelt niet vast dat chronisch cannabisgebruik de hersenen doen krimpen. Er werden wel verschillen gevonden in het brein van cannabis- versus niet-cannabisgebruikers, maar die hebben mogelijk niets met de drug te maken.

Referenties

(2) http://www.vad.be/alcohol-en-andere-drugs/info-drugs/productinfodossiers/cannabis.aspx

http://www.nhs.uk/news/2014/11November/Pages/claims-cannabis-rewires-the-brain-misleading.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief