Patrick Mullie Verschenen op 10/08/2023

In het nieuws

Beter kunnen fietsen doe je niet enkel door goed te trainen, maar ook met gezonde voeding. Samen met sportarts Servaas Bingé trok Het Nieuwsblad naar de supermarkt om aan te duiden wat beter wel en niet in je winkelkar terechtkomt. In de voorbije aflevering kwam chocolade aan bod. Kan chocolade een gezond effect hebben op ons lichaam? En welke soorten genieten de voorkeur volgens Servaas Bingé?

Factcheck

Polyfenolen aanwezig in cacaobonen zouden een rol kunnen spelen in het herstel na sporten en in de ondersteuning van een goede werking van de vaatwand. Om er voldoende binnen te krijgen via chocolade, moet je wel 100 tot 200 gram pure chocolade per dag eten. De polyfenolen verbeteren de sportprestaties niet. Chocolade is rijk aan calorieën en niet aan te bevelen aan recreatiesporters. Ook Bounty is niet gezond en bevat veel vet en suiker.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Volgens de krant Het Nieuwsblad van 6 augustus 2023 kan chocolade helpen om beter te sporten (1). ‘En als je toch een chocoladereep of iets gelijkaardigs niet kan laten, kies dan voor een Bounty. Dat is van al de snoeprepen de beste’, vernemen ze van Servaas Bingé. ‘De andere bevatten te veel vetten en eiwitten.’

Onderzoek naar chocolade en sport

Een team Belgische onderzoekers ging na of chemische stoffen aanwezig in cacaobonen, en dus ook in chocolade, kunnen bijdragen aan het herstel na sporten (2).

  • In cacaobonen zitten polyfenolen.
    • Dat zijn antioxidanten die:
      • bescherming zouden kunnen bieden tegen oxidatie;
      • de werking van de vaatwand zouden kunnen ondersteunen.
    • Tijdens het sporten ontstaan afbraakproducten als nevenwerking.
    • Polyfenolen zouden die afbraakproducten kunnen neutraliseren.
  • De wetenschappers voerden een literatuurstudie uit.
    • Ze vonden in totaal 13 interventiestudies.
    • Daarbij kreeg een deel van de deelnemers polyfenolen uit cacaobonen. Een ander deel van de deelnemers kreeg een controlemiddel.
    • Nadien voerden de deelnemers een sportieve inspanning uit.
  • Het besluit van het wetenschappelijk team was duidelijk:
    • zowel kortstondige als langdurige inname van polyfenolen uit cacaobonen konden schadelijke stoffen die ontstaan na inspanningen gedeeltelijk neutraliseren;
    • de sportieve inspanningen verbeterden niet met polyfenolen uit cacaobonen;
    • er zou een vermindering zijn van risicofactoren op hart- en vaatziekten;
    • maar er is absoluut meer wetenschappelijk onderzoek nodig alvorens tot een besluit te komen.

Als je de hoeveelheid polyfenolen omzet in pure chocolade, zou je dagelijks 100 tot 200 gram pure chocolade moeten eten voor een gunstig effect op het herstel na sport.

Bron

(1) Welke chocoladerepen kies je het best? En kan chocolade eten ook gezond zijn? Het Nieuwsblad, 06/08/2023.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Servaas Bingé kwam eerder al aan bod op Gezondheid en Wetenschap voor twee beweringen:

Beide beweringen zijn wetenschappelijk onvoldoende onderbouwd (3,4). Ook voor chocolade moeten we besluiten dat er maar beperkt wetenschappelijk bewijs is om chocolade aan te raden bij het sporten. Als er een voordeel verbonden is aan chocolade, dan zal het minimaal zijn en pas een rol kunnen spelen bij topsporters.

  • Als je weet dat er na 4.933 minuten fietsen op de Ronde van Frankrijk 7 minuten of 0,14% verschil is tussen de eerste en de tweede, dan weet je dat kleine maatregelen een rol kunnen spelen.
  • Dezelfde maatregelen aanraden aan recreatiesporters is echter vrij kort door de bocht.

En wat met Bounty? Het bevat 470 calorieën per 100 gram, met 21 gram verzadigde vetzuren en vooral 47 gram suiker. Het is zeer onduidelijk waarom het de beste chocolade zou zijn.

Conclusie

Polyfenolen aanwezig in cacaobonen zouden een rol kunnen spelen in het herstel na sporten en in de ondersteuning van een goede werking van de vaatwand. Om er voldoende binnen te krijgen via chocolade, moet je wel 100 tot 200 gram pure chocolade per dag eten. De polyfenolen verbeteren de sportprestaties niet. Chocolade is rijk aan calorieën en niet aan te bevelen aan recreatiesporters. Ook Bounty is niet gezond en bevat veel vet en suiker.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief