In het nieuws
Het aantal maaltijden dat we buitenshuis eten, zit al jaren in de lift. En tijdens de coronacrisis is het aantal afhaalmaaltijden spectaculair gestegen. Het lijkt er op dat we steeds minder vaak zelf koken. Maar wat doet dat met onze gezondheid?
Factcheck
Het lijkt er op dat vaak buitenshuis bereide maaltijden eten je gezondheid niet ten goede komt. Zo blijkt uit deze studie dat de sterftekans groter is bij mensen die dit twee keer per dag doen. Ook is de kwaliteit van de voedingswaarde van deze maaltijden over het algemeen laag, maar er zijn grote verschillen. Door het maken van betere keuzes wanneer je buitenshuis eet, kan je mogelijke negatieve effecten beperken of vermijden.
Waar komt dit nieuws vandaan?
Amerikaanse onderzoekers zijn nagegaan of er een verband is tussen het aantal maaltijden die je niet zelf gemaakt hebt dat je eet en de kans op sterfte.
Opzet van het onderzoek
Aan het onderzoek namen 35.084 volwassenen deel. Ze werden gemiddeld gedurende 7,83 jaar gevolgd. Bij het begin van het onderzoek vroegen de onderzoekers hoe vaak de deelnemers de voorbije zeven dagen maaltijden die niet thuis bereid waren gegeten hadden. Het ging over maaltijden in restaurants, afhaalmaaltijden of kant-en-klare maaltijden uit grootwarenhuizen of automaten. Ook verzamelden ze tal van gegevens over de leefstijl en het gewicht van de deelnemers. Vervolgens keken ze naar hoeveel mensen overleden (2.781).
Resultaten
Uit de statistische analyse blijkt dat mensen die meer dan twee keer per dag buitenshuis bereide maaltijden aten 49% meer kans hadden om te sterven dan mensen die dit minder dan eenmaal per week deden (1).
Bron
(1) Du, Y., Rong, S., Sun, Y., Liu, B., Wu, Y., Snetselaar, L. G., ... & Bao, W. (2021). Association Between Frequency of Eating Away-From-Home Meals and Risk of All-Cause and Cause-Specific Mortality. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Het is niet gemakkelijk om op basis van deze studie conclusies te trekken. Zo is enkel bij het begin van de studie nagevraagd hoe vaak de deelnemers maaltijden aten die niet thuis bereid waren. De kans is groot dat dit over de jaren heen gewijzigd is. Het had dus beter geweest om dit verschillende keren te bevragen.
Ook is er onvoldoende bevraagd over welke maaltijden het ging (ontbijt, middag- of avondmaal). En weet men ook niet wat er dan gegeten werd. Uit eerder onderzoek blijkt wel dat de voedingswaarde van het eten in restaurants over het algemeen laag is, maar ook dat er grote verschillen zijn tussen de restaurants (2). En ander onderzoek toont aan dat wie vaak uit eten gaat, minder gezonde dingen eet. Zo krijg je vaak meer calorieën en natrium binnen (3).
Er zijn dus verschillende aanwijzingen dat regelmatig buitenshuis bereide maaltijden eten een negatief gezondheidseffect heeft, maar er is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.
Sowieso kan je door het maken van de betere keuze de mogelijke negatieve gezondheidseffecten beperken. Interessante tips zijn:
- Kies voor een of twee gangen.
- Vraag een extra portie groenten en de saus apart.
- Kies voor mager vlees of vis, of een vegetarisch gerecht.
- Beperk gefrituurde bereidingen (4, 5).
Conclusie
Het lijkt er op dat vaak buitenshuis bereide maaltijden eten je gezondheid niet ten goede komt. Zo blijkt uit deze studie dat de sterftekans groter is bij mensen die dit twee keer per dag doen. Ook is de kwaliteit van de voedingswaarde van deze maaltijden over het algemeen laag, maar er zijn grote verschillen. Door het maken van betere keuzes wanneer je buitenshuis eet, kan je mogelijke negatieve effecten beperken of vermijden.
Referenties
- (2) Liu, J., Rehm, C. D., Micha, R., & Mozaffarian, D. (2020). Quality of meals consumed by US adults at full-service and fast-food restaurants, 2003–2016: Persistent low quality and widening disparities. The Journal of nutrition, 150(4), 873-883.
- (3) Wellard-Cole, L., Davies, A., & Allman-Farinelli, M. (2021). Contribution of foods prepared away from home to intakes of energy and nutrients of public health concern in adults: A systematic review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 1-12.
- (4) https://www.gezondleven.be/themas/voeding/gezond-eetschema/gezond-uit-eten
- (5) https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/afvallen-en-gewicht/waar-kan-ik-op-lette...