Marleen Finoulst Verschenen op 14/01/2015

In het nieuws

Amerikaanse onderzoekers hebben een eiwit ontdekt in de hersenen dat ervoor zorgt dat we sneller genezen van de griep. De ontdekking kan wel eens leiden tot nieuwe behandelmethodes van de griep, lazen we in de krant.

Factcheck

Uit dit onderzoek blijkt dat muizen een stof produceren in hun brein die de slaap reguleert en hen beter wapent tegen virale infecties als griep. Dat is ver van voldoende om te besluiten dat dit eiwit in de toekomst een potentiële remedie zou kunnen zijn tegen griep.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het nieuws is gebaseerd op een studie uitgevoerd bij genetisch gemanipuleerde proefmuizen aan de universiteit van Washington (1). Muizen produceren een eiwit in de hersenen, AcPb genaamd, dat een rol speelt in het regelen van de slaap. Wanneer de aanmaak van dit eiwit wordt uitgeschakeld via genetische manipulatie, dan slapen de muisjes slechter. Wanneer muisjes wakker gehouden worden, dan beïnvloedt dit de hoeveelheid AcPb en slapen ze nadien langer: zo halen ze hun slaaptekort in. De gemanipuleerde muisjes waarvan de productie van AcPb is uitgeschakeld, halen dat slaaptekort niet in.

In een tweede reeks experimenten werden muisjes geïnfecteerd met een griepvirus. De zieke muisjes sliepen langer dan normaal. De genetisch gemanipuleerde muisjes, zonder AcPb, die met een griepvirus geïnfecteerd werden, sliepen niet langer dan normaal en waren bovendien zieker. Meer gemanipuleerde muisjes stierven door de griep in vergelijking met normale muisjes.

De onderzoekers besluiten dat AcPb, een eiwit in de hersenen, de slaap regelt en een rol speelt in de verdediging tegen virale infecties, althans bij muisjes.

Bron

(1) Davis CJ, Dunbrasky D, Oonk M, et al. The neuron-specific interleukin-1 receptor accessory protein is required for homeostatic sleep and sleep responses to influenza viral challenge in mice. Brain, Behavior and Immunity. Published online November 4 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het gaat om dierexperimenten. Of hetzelfde voor mensen opgaat, is helemaal niet zeker en moet onderzocht worden. Stel dat dit wel het geval is, dan wordt gesuggereerd dat een neusspray met AcPb wel eens een remedie zou kunnen worden tegen griep. Dat is echter omgekeerd redeneren: het is niet omdat een tekort aan AcPb leidt tot zieker worden door griep, dat extra AcPb griep sneller doet genezen. Wanneer AcPb ook bij mensen een rol speelt in de verdediging tegen griep, betekent dit dus nog niet dat toedienen van AcPb, via een spray bijvoorbeeld, ons sneller van griep afhelpt. Een hogere concentratie van het eiwit kan evengoed zorgen voor storingen en voor ongewenste neveneffecten zonder enig effect te hebben op griep.

Conclusie

Uit dit onderzoek blijkt dat muizen een stof produceren in hun brein die de slaap reguleert en hen beter wapent tegen virale infecties als griep. Dat is ver van voldoende om te besluiten dat dit eiwit in de toekomst een potentiële remedie zou kunnen zijn tegen griep.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/01January/Pages/Could-brain-protein-help-people-sleep-off-the-flu.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief