Marleen Finoulst Verschenen op 18/02/2015

In het nieuws

Onderzoekers in Cambridge hebben een belangrijke ontdekking gedaan in de bestrijding van Alzheimer. Verschillende media spraken van een remedie die deze veelvoorkomende vorm van dementie kan voorkomen.

Factcheck

Wetenschappers realiseren een doorbraak in het ontrafelen van moleculaire processen aan de basis van Alzheimerdementie, maar een pil om de ziekte te voorkomen, is zeker niet voor morgen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De ziekte van Alzheimer is veruit de meest voorkomende oorzaak van dementie en tot op heden bestaat er geen enkel medicijn dat de ziekte kan stoppen. Vandaag leven er al ruim 400.000 mensen met Alzheimerdementie in België. Ook in andere westerse landen neemt de ziekte toe als gevolg van de vergrijzing.

Wereldwijd zijn wetenschappers op zoek naar oplossingen. Britse onderzoekers kwamen deze week met een nieuwe doorbraak (1). Bij laboratoriumonderzoek op gekweekte menselijke hersencellen en hersencellen van muizen ontdekten ze een molecule, genaamd Brichos, die een cascade van toxische reacties kan blokkeren in de zogenaamde amyloïde plaques, dit zijn afzettingen van abnormale proteïnes typisch voor Alzheimerdementie. In de hersenen van demente personen zorgen fijne vezeltjes, die deel uitmaken van deze plaques, dat de hersenen meer en meer beschadigd raken. Brichos kan dat proces stoppen door zich op de fijne vezeltjes te binden, zo toonden de labo-experimenten. Daarmee hebben de onderzoekers opnieuw een tipje van de sluier gelicht van de complexe processen die aan de basis liggen van Alzheimerdementie. Brichos opent de deur naar mogelijke geneesmiddelen die het voortschrijdend dementieproces zouden kunnen stoppen.

Bron

(1) Cohen SIA, Arosia P, Presto J, et al. A molecular chaperone breaks the catalytic cycle that generates toxic Aβ oligomers. Nature Structural and Molecular Biology. Published online February 16 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Toch is het nog te vroeg om victorie te kraaien. Wetenschappers die zich verdiepen in dementie, mogen dan zeer enthousiast zijn, het is nog lang niet zeker dat deze vondst zal leiden tot een geneesmiddel dat de ziekte van Alzheimer kan voorkomen.

Er zijn nog heel wat obstakels te overwinnen: om in de hersenen te geraken, moeten geneesmiddelen doorheen de bloedhersenbarrière geraken bijvoorbeeld. Die bestaat uit een reeks sterk aan mekaar geklitte cellen die de meeste moleculen tegenhouden, om de hersenen te beschermen. Ook moet onderzocht worden of mensen het nieuwe geneesmiddel verdragen: hoe zit het met de nevenwerkingen? Wanneer zou je zo'n pil moeten nemen? De diagnose van Alzheimer wordt meestal gesteld als er al ernstige hersenschade is, en die kan dit middel niet omkeren, hooguit afremmen.

Tot slot kunnen er nog andere moleculaire processen zijn die leiden tot hersenschade en die niet via deze fijne vezels lopen.

Conclusie

Wetenschappers realiseren een doorbraak in het ontrafelen van moleculaire processen aan de basis van Alzheimerdementie, maar een pil om de ziekte te voorkomen, is zeker niet voor morgen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/02February/Pages/Molecule-could-protect-against-Alzheimers-disease.aspx

http://www.alzh.org/nl/content/onderzoek-geeft-hoop

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief