Wat is het?
Mama is van de trap gevallen en blijft roerloos liggen. Papa heeft in zijn hand gezaagd en bloedt heel erg. Opa voelt zich plots erg ziek … Weet jouw kind hoe het de hulpdiensten moet bellen als er geen andere volwassenen in de buurt zijn?
Wat stel je vast?
Het Rode Kruis-Vlaanderen ontwikkelde een pakket om leerlingen van de eerste en tweede graad lager onderwijs aan te leren hoe ze 112 moeten bellen. Wat is een noodsituatie? En wat zeg je aan de telefoon? Uit onderzoek is gebleken dat leerlingen vanaf 6 jaar in staat zijn om dit te leren. Met die kennis kunnen ze in een noodsituatie een verschil maken. Door op een accurate manier te reageren en in geval van nood snel 112 te bellen, verhogen de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk. Of het nu gaat om een ernstige bloeding, bewusteloosheid, een zware val of een slok van een giftig product: juist reageren is belangrijk.
Aanbeveling
Het lespakket van Rode Kruis-Vlaanderen voor de eerste en tweede graad van het lager onderwijs kan je hier gratis downloaden: het bevat spelletjes, een liedje en diverse werkvormen. Per graad werden drie werkvormen uitgewerkt waarmee je als leerkracht aan de slag kan. Zo leren kinderen spelenderwijs het verschil tussen ernstige noodsituaties en situaties die geen noodoproep vereisen.
Meer informatie
- Bekijk hier het lespakket van Het Rode Kruis.
- Bekijk het instructiefilmpje van het Rode Kruis over de vier stappen in eerste hulp.