Locked-in syndroom

Dit is een neurologische aandoening waarbij je als het ware ‘gevangen’ zit in je eigen lichaam. Er is geen enkele beweging (behalve oogbewegingen) mogelijk, je bent wel nog in staat alles te begrijpen wat gezegd wordt.

Reanimeren

Reanimeren bestaat uit het overnemen van de ademhaling en het geven van hartmassage om het bloed door het hart te laten circuleren. Als een reanimatie nodig is, dan is er vaak enkele minuten geen bloedtoevoer naar de hersenen, wat gevolgen kan hebben voor uw mentale toestand.

Reanimeren

Kunstmatige beademing

Bij kunstmatige beademing wordt u aan een beademingsmachine gekoppeld. Deze machine neemt dan de ademhaling voor u over of helpt u met ademen. Zoals ook op de foto te zien is, wordt u via een buisje door de mond gekoppeld aan de machine. In sommige gevallen kan dit buisje ook via de neus lopen naar de luchtpijp.

Kunstmatige beademing

Kunstmatige voeding

Kunstmatige voeding of vochttoediening is een vloeibare voeding die via een dun slangetje (een sonde) kan worden toegediend. Dit kan via de neus, via de huid of via een ader en zorgt ervoor dat het lichaam de nodige ‘bouwstoffen’ kan aanmaken.

Kunstmatige voeding

Intensieve zorgen

Intensieve zorgen is een afdeling in het ziekenhuis waar patiënten worden behandeld met zeer ernstige of levensbedreigende problemen. Dit is vaak na een ongeval, een zware operatie of een ernstige ziekte. Op deze afdeling wordt gebruik gemaakt van verschillende apparatuur.

Intensieve zorgen

Chemotherapie

Chemotherapie is een van de manieren om kanker te behandelen. Deze geneesmiddelen remmen de groei of vernietigen de kankercellen. Chemotherapie heeft vaak veel bijwerkingen. Dit bestaat in verschillende vormen zoals tabletten of via een infuus.

Radiotherapie

Radiotherapie is een behandelingstechniek voor kanker die werkt met straling. De kankercellen die bestraald worden sterven af of stoppen met groeien. Straling heeft ook een effect op de gezonde cellen in het bestraald gebied. Radiotherapie is op zich niet pijnlijk.

Radiotherapie

Nierdialyse

Bij nierdialyse wordt het bloed buiten het lichaam gebracht en door een machine gezuiverd. Voor nierdialyse van start kan gaan, moet een chirurg eerst een verbinding maken tussen een ader en een slagader in uw arm. Via deze verbinding wordt het bloed naar een machine geleid en daarna terug naar het lichaam. Zo’n behandeling duurt gemiddeld 4 uur en gebeurt doorgaans ongeveer 3 keer per week in het ziekenhuis.

Nierdialyse

Orthopedische ingreep

Een operatie op vlak van het bewegingsstelsel (bijv. het opereren van een gebroken heup, schouder, arm, pols, ...)

Ingreep om tumor te verwijderen

Een operatie waarbij de tumor (kanker) wordt verwijderd uit het lichaam. Elke operatie houdt uiteraard risico’s in.

Abdominale ingreep

Een operatie ter hoogte van de buik (bijv. bij een blindedarmontsteking).